Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hadsereg tovább lőtte a deraai óvárost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 2. 7:03

A szíriai hadsereg május 1-jén, vasárnap aknákkal lőtte a jordániai határhoz közel fekvő Deraa város római kori óvárosát – mondta el egy szemtanú, míg egy hivatalos damaszkuszi forrás azt közölte, hogy a hatóságok valamennyi városban helyreállították a rendet. David Cameron brit miniszterelnök vasárnap „szégyenletesnek és elfogadhatatlannak” nevezte a szíriai helyzetet, az ENSZ Fejlesztési Programja pedig elhalasztotta egy Szíriának szánt támogatás megvitatását.

A hat hete kirobbant kormányellenes felkelés erősségének számító Deraában hétfő óta szünetel a víz-, az üzemanyag- és az áramszolgáltatás, amióta a hadsereg megszállta a várost. A hadsereg alakulatai szombaton elfoglalták az al-Omari mecsetet, a tüntetések központját.

Egy damaszkuszi illetékes szerint Deraában „a várost terrorizáló fegyveres bandák felszámolásakor a hatóságok 149 szélsőségest vettek őrizetbe". Homszban, Latakiában, Bánijászban és Damaszkusz elővárosaiban, ahol az elmúlt napokban heves utcai tüntetések folytak, helyreállt a rend.

Jogvédő szervezetek szerint a reformok után immár Bassár el-Aszad elnök távozását követelő tüntetőkre lövő kormányerők eddig több mint ötszáz embert öltek meg, 66 polgári személy pénteken vesztette életét.

Szíriai jogvédő csoportok vasárnap követelték, hogy helyezzék szabadlábra az előző nap őrizetbe vett emberi jogvédőt. A közel nyolcvanéves Haszan Iszmail Abdel Azimot az irodájában vették őrizetbe a hatóságok és ismeretlen helyre hurcolták.

Ádel Szafar kormányfő szombaton bejelentette: a kormány a következő hetekben reformcsomagot dolgoz ki „az állampolgárok követeléseinek és szükségleteinek kielégítésére".

David Cameron a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva „teljességgel szégyenletesnek és elfogadhatatlannak" nevezte a helyzetet, amelyben „a rendszer a saját állampolgárait gyilkolja meg". A kormányfő ugyanakkor rámutatott: a helyzet különbözik a líbiaitól, ahol a NATO légicsapásokat hajtott végre.

„Líbiában az Arab Liga kért fel bennünket a beavatkozásra, a líbiai nép kért bennünket, és ENSZ-határozat alapján jártunk el" – mondta Cameron.

„Egyértelmű, hogy Szíriában többet kell tennünk, hogy növeljük a rendszerre gyakorolt nyomást, és nemzetközi téren megmutassuk, hogy ez elfogadhatatlan" – folytatta a brit kormányfő.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) szombaton bejelentette: a szíriai események miatt júniusról bizonytalan időre elhalasztja a Szíriának a 2012-2017-es időszakra szánt segélyprogram vitáját. Az UNDP a gazdasági fellendülést, intézményes, közigazgatási és jogi reformokat, a természeti katasztrófák elleni védekezést és az AIDS elleni programokat finanszíroz az arab országban jelenleg évi egymillió dollár alatti összegben.