Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hakkani-hálózat békéről csak a tálibok oldalán tárgyal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 18. 20:25

A Hakkani-hálózat csak akkor fog békéről tárgyalni a kabuli kormánnyal és az Egyesült Államokkal, ha a tálibok is áldásukat adják a tárgyalásokra – mondta szeptember 17-én, szombaton Sziradzsuddín Hakkani, az egyik legrettegettebb afganisztáni lázadó csoport vezetője.

Sziradzsuddín Hakkani az után nyilatkozott a brit hírügynökségnek, hogy a héten amerikai gyanú szerint az ő fegyveresei hajtottak végre összehangolt terrortámadást az afgán főváros szívében található NATO-központ és az Egyesült Államok nagykövetsége ellen. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter ugyanakkor ismét bírálta a pakisztáni vezetést, amiért továbbra is kapcsolatot tart fenn olyan iszlamista szélsőséges szervezetekkel, mint a Hakkani csoport.

Sziradzsuddín azt mondta, csoportja korábban visszautasított már több, az Egyesült Államok és Hamid Karzai afgán elnök kormányától érkezett békekötési kezdeményezést, mivel azok arra irányultak, hogy „megosszák" a lázadók fegyveres csoportjait.

„Nagyon-nagyon magas pozíciókat ajánlottak nekünk, de mi visszautasítottuk, és azt mondtuk nekik, hogy becstelen terveik kudarcra vannak kárhoztatva" – hangoztatta Sziradzsuddín, megismételve, hogy csakis az afganisztáni tálib vezetés előzetes jóváhagyásával mennek bele bármilyen rendezési tervbe.

Az Egyesült Államok 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a lázadó vezér fejére, dróntámadásokat hajt végre a Hakkani-hálózat fegyveresei ellen, s újra és újra nyomást gyakorol a pakisztáni kormányra, hogy vegye üldözőbe a lázadó csoportot, amelynek meggyőződése szerint az ország észak-vazirisztáni törzsi térségében vannak a táborai.

Ez utóbbit feltételezést most cáfolta a meghatározatlan helyről, telefonon nyilatkozó lázadó vezér, azt állítva, hogy a Hakkani-hálózat már nem Pakisztánban húzza meg magát, mivel biztonságban érzi magát a szomszédos Afganisztán területén.

„Elmúltak azok a napok, amikor még a pakisztáni-afganisztáni határ hegyeiben bujkáltunk. Jelenleg nagyobb biztonságban érezzük magunkat Afganisztánban az afgán emberek oldalán; magas rangú katonák és rendőrök állnak mellettünk" – mondta.

„Vannak őszinte emberek az afgán kormányban, akik lojálisak a tálibok iránt, mivel tudják, hogy a célunk nem más, mint kiszabadítani hazánkat a megszálló erők karmaiból" – hangoztatta Sziradzsuddín Hakkani.