Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A harcmező leghalálosabb eleme egy jó célzott lövés”

Szöveg: Oláh Emil |  2011. március 23. 8:06

Az EUFOR 8. váltás katonái a többnemzetiségű zászlóalj kiképzési tervének megfelelően 2011. február 24-én konvojműveleteket oktattak a helyi erőknek. Katonáink bemutatták a lövész század által alkalmazott eljárásokat konvojműveletek során: ez magában foglalta a konvoj, menetoszlop felépítését, a különböző eseményekre való reagálás rendjét. Fontos szerepet kapott az egészségügyi személyzet, akik egy esetleges támadás utáni kimentést gyakoroltatták a bosnyák katonákkal.

Március 18-án kopár hegyeken, köves völgyekben, holdbéli tájon haladt a magyar század a tengerszint feletti ezer méter körüli magasságban fekvő lőtérre. A hazai lőterektől eltérő körülmények fogadták a katonákat. Míg otthon megszoktuk, hogy a lőtérre vezető utat egy vagy több sorompó zárja el az idegenek elől, itt a lőtér közepét csak egy romos épület és a század gépjárművei jelölték. A biztonság maximális megtartása mellett katonáink éleslövészetet hajtottak végre, melynek fő célja, hogy gyakorolják a tűzpárban, tűzcsoportban való tevékenységet.

A lőtér egy másik szakaszán mesterlövész szakcsoport gyakorolt a századnál rendszeresített távcsöves puskákkal. A mesterlövész az a katona, akinek feladata a kiemelt célok leküzdése, illetve a kiemelt személyek biztosítása.

A harmadik foglalkozási helyen pisztoly és gépkarabély békeműveleti lőgyakorlatot hajtottak végre, melynek lényege, hogy a katonát olyan tömegkezelési műveletekre készítsék fel, amelyekben az egyedül megengedhető cél, a szemben álló fél harcképtelenné tététele.

1595916019
 
 
1595916019