Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújul a Katonai Filmstúdió

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. március 23. 6:01

Nem vitás: új fejezet kezdődik a katonai filmgyártás történetében. A HM Zrínyi Média katonai filmstúdiója ugyanis olyan műszaki-technika modernizáción esik át, amelynek köszönhetően a műsorkészítés új dimenziói nyílnak meg előtte. De először lássuk, hogy miként működött a stúdió régen…

Ha visszatekerjük a katonai filmstúdió képzeletbeli filmszalagját 1950. április 17-éig, az első képkockán azt láthatjuk: megalakul a Honvéd Filmintézet, mégpedig manapság egészen hihetetlen létszámmal, 69 (!) fővel. Első kiemelt feladat: filmet kell készíteniük az 1951-es díszszemléről. Aztán a film gyorsan pörög tovább. Szinte futószalagon készülnek a különféle oktatófilmek, filmhíradók és dokumentumfilmek, egészen 1956-ig, amikor a társadalmi és gazdasági helyzet romlásával párhuzamosan fokozatosan lassult a katonai filmgyártás, majd az Intézet még a forradalom kitörése előtt feloszlott. Eszközeit és helyiségeit a Kulturális Minisztérium film-főigazgatósága vette át.

A katonai filmgyártás ezt követően három évig szünetelt, majd végre nagy nehezen felállt egy ötfős alkotógárda, akiknek egy év alatt négy dokumentumfilmet és tizenkét filmhíradót kellett készíteniük. Érdekesség, hogy a költséghatékonyság miatt akkoriban egy ember több feladatkört is betöltött. A rendező egyben vágó és dramaturg, az operatőr egyben vágóasszisztens, a segédoperatőr egyben hangtechnikus és világosító.  Az áldatlan állapot 1960-ban szűnt meg, amikor is létrejött önálló filmcsoportként a Honvéd Filmstúdió. A szervezet a Magyar Néphadsereg Tiszti Klubjának alosztályaként dolgozott. Termékeny négy év következett: a híradókon kívül összesen ötvenhat filmet készítettek. Ezt a munkát már sok jeles rendező, operatőr és színész is segítette, ami önmagával hozta a színvonal emelkedését is. Ekkor készültek az első katonafilmek is, mint például a Katonabecsület vagy a Határon történt.
A hetvenes évektől egészen a kilencvenes évekig aztán aranykorát élte a katonai filmstúdió. Több mint ötszáz film készült, többek között olyan sikeres játékfilmek, mint például a Kecskeméten forgatott Őrjárat az égben, amelynek előzménye a légierőről készült Tűznyilak című dokumentumfilm.

A stúdió 1990-ben nevet változtatott, és Horizont Filmstúdióként egyre nagyobb szerepet töltött be a hazai rövidfilmgyártásban. A filmeket nagyrészt továbbra is a Honvédelmi Minisztérium rendelte meg, de a katonai filmstúdió fokozatosan nyitott úgymond a civil nézőközönség felé is. Egyre gyakrabban készültek a nagyközönség érdeklődésére is számot tartó rövidfilmek, humoros katonafilmek, történelmi dokumentumfilmek és egyéb ismeretterjesztő filmek. Ilyen volt például az Elég jó vagyok című film.

A múlt filmje itt véget ér, de ne aggódjon senki: idén új fejezet kezdődik a katonai filmstúdió életében. Március 25-én ugyanis ünnepélyes körülmények között felavatják a HM Zrínyi Média Kft. új, modern filmstúdióját. A lehető legmodernebb HD felbontású felszerelés, négy új kamera, két teljesen önálló forgatócsoport és határtalan lehetőségek: röviden így foglalhatnánk össze az újítás lényegét, magáról a stúdióról már nem is beszélve. Olyan felvételi és utómunka-stúdiót alakítanak ki, amelyben valós, vagy virtuális díszlettel bármilyen beszélgetős műsort fel tudnak venni. Persze ha egy adott esemény nem költöztethető be a stúdióba, akkor sincs probléma, mert a stáb ki tud települni bárhová. A haderőben történt események dokumentálása mellett pedig megint készülhetnek majd oktatófilmek és riportfilmek is…

Folytatjuk…