Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hírhedt táborfelirat tolvajai nem vonultak börtönbe

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI |  2010. április 22. 9:58

Az egykori auschwitzi náci haláltábor „Arbeit macht frei” (A munka szabaddá tesz) szövegű kapufeliratának börtönbüntetésre ítélt tolvajai nem vonultak be a fegyintézetbe a héten, amikor meg kellett volna kezdeniük büntetésük letöltését – jelentette be szerda este az illetékes krakkói bíróság egyik bírája.

A bíróság másféltől két és fél évig terjedő börtönbüntetést szabott ki a kapufeliratot december 18-ra virradó éjjel levágó három lengyel férfira, akik elfogásuk után beismerő vallomást tettek.

Rafal Lisak bíró elmondta: az eljárási szabályok szerint a börtönbüntetés megkezdése előtt szabadlábra lehet helyezni azokat, akiket kevesebb mint három évre ítéltek el, és a hatóságoknak a három férfi esetében sem kellett tartaniuk attól, hogy nem vonulnak be a börtönbe. A rendőrség körözi őket – tette hozzá.

Az ügyben azzal vádolnak egy svéd férfit, bizonyos Anders Högströmöt, hogy ő adott megbízást a felirat ellopására. Högströmöt Svédország április elején kiadta Lengyelországnak. Neki és két további lengyel férfinak, akik tettestársak voltak, még várniuk kell perükre. Utóbbiak biztosították volna a zsákmány eljuttatását a svédnek.