Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ráfáztak a hadihajót megtámadó kalózok

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI |  2010. április 22. 10:07

Szomáliai kalózok tévedésből egy utánpótlást szállító francia hadihajóra támadtak egy éjszakai akciójuk során. Hat rablót elfogtak – jelentették be szerdán Brüsszelben. A támadás még április 19. éjszakáján történt, a parttól mintegy 400 tengeri mérföldre.

A kalózok valószínűleg összetévesztették a Marne nevű haditengerészeti ellátó körvonalait egy kereskedelmi hajóéval. Két csónakkal megközelítették, és lövöldözni kezdtek rá, de a válaszul leadott figyelmeztető lövések elijesztették őket – közölte az Európai Unió Szomália térségébe küldött flottillájának a sajtószolgálata.

A Marne üldözőbe vette a két csónak közül az egyiket, és közben felfigyelt egy másik járműre, amelyről kiderült, hogy a kalózok „anyahajója"; arról kapják az ellátást és az utasításokat, amikor a nyílt óceánon prédát keresnek. Ezt egy fél óra alatt elfoglalták és elsüllyesztették a haditengerészek. A hajón két rabló esett fogságba. A Marne utolérte a csónakot is, amelyen négy kalóz volt.

Az Európai Unió az Ádeni-öböl térségében közlekedő kereskedelmi hajók védelmére indította az úgynevezett Atalanta hadműveletet, amelyben több tagállam haditengerészete is részt vesz hajókkal, helikopterekkel és repülőgépekkel. A Marne-ot tavaly októberben is megtámadták. Akkor öt kalózt tartóztattak le.