Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagon magabiztos Iránnal szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 22. 10:21

Irán nem lenne képes rakétával csapást mérni az Egyesült Államokra, az amerikai rakétavédelem biztos védelmet nyújt egy ilyen fenyegetéssel szemben – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A hadsereg vezetése magabiztos, meg tudja védeni az országot, ha Irán ballisztikus rakétával esetleg támadást intézne amerikai célpont ellen – mondta el Geoff Morrell szóvivő.

Annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Pentagon a napokban egy olyan jelentést küldött a kongresszusnak, amely szerint Irán akár már 2015-re olyan ballisztikus rakétát fejleszthet ki, amellyel képes lesz elérni az Egyesült Államok területét.
Morrell közölte: az Alaszkába és Kaliforniába telepített rakétavédelem „elegendő egy ilyen fenyegetéssel szembeni védelemre".
A Pentagon szóvivője egyben megerősítette azt a hivatalos amerikai álláspontot, hogy az Egyesült Államok nem zárja ki a katonai akciót Irán ellen.

„Az (amerikai) elnök mindig lehetőségek egész sorából választhat, ezek között van a fegyveres erő használata (…) nyilvánvalóan nem erre törekszünk, de soha nem zártuk ki és most sem zárjuk ki" – mondta.
Morrell ezt azzal összefüggésben fejtette ki, hogy a Pentagon egy vezetőjét Szingapúrból úgy idézték: az Irán elleni csapás nincs a közeljövőbeli cselekvési lehetőségek között.
A katonai csapás annak ellenére a lehetőségek között szerepel, hogy Washington diplomáciai úton és büntetőintézkedésekkel igyekszik rábírni Teheránt atomprogramjának feladására. A Nyugat azt vélelmezi, hogy Irán titkos programot folytat atomfegyver előállítása céljából. Ezt Teherán tagadja.

A kisebb terrorista csoportok veszélyesebbek

Az amerikai hírszerzés meg tudna akadályozni egy újabb 9/11-es merényletet, de az interneten keresztül radikalizálódott kisebb terrorista csoportok és egyének komoly kihívást jelentenek – mondta az amerikai hírszerző főnök szerdán.
Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató újságíróknak kijelentette: biztos benne, hogy az amerikai hírszerzés képes lenne felderíteni és megakadályozni egy olyan támadást, amelyet 2001. szeptember 11-én követtek el az Egyesült Államok ellen. A kisebb támadások megakadályozása azonban nehezebb ügy lesz az elkövetkező években – tette hozzá.

Kifejtette: az egyik legnagyobb problémát talán az jelenti, hogy amerikai állampolgárok radikalizálódhatnak az interneten terjesztett szélsőséges ideológiák révén.

Az amerikai hírszerzés rendszerét és az érintett kormányzati ügynökségeket máig élesen bírálják a tavaly karácsonyi eset miatt, amelyben egy terrorista a ruhájába rejtett robbanó eleggyel akart merényletet elkövetni egy Detroitba tartó utasszállító gép ellen. Az eset éppen az olyan kicsi, gyorsan megtervezett támadásokra példa, amelytől óv a hírszerzési főnök.

Amerikai terrorellenes szakértők rámutattak: miközben az al-Kaida pakisztáni magja nagy erőfeszítéseket tesz, hogy pénzhez jusson, és új tagokat toborozzon, a terrorhálózat kisebb fiókszervezetei Szomáliában és Jemenben egyre több követőre találnak. Mint figyelmeztetnek, ezek a csoportok nagyobb valószínűséggel fognak megszervezni és elkövetni kisebb, kevésbé kidolgozott támadásokat, amelyeket nehezebb észlelni és megelőzni.