Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hivatás összeköt

Nyugállományú Légvédelmi Tisztek és Altisztek Országos Találkozója

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred |  2021. szeptember 5. 11:29

Immár tizenhetedik alkalommal rendezte meg az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Nyugállományú Légvédelmi Tisztek és Altisztek Országos Találkozóját szeptember 3-án, pénteken.

nyugállományú_tali (5)

A magyar égbolt egykori védelmezői szeptember első péntekén érkeztek a skarlátpiros barettsapkás honvédek likócsi bázisára. A nyugdíjas klubok, egyesületek kötelékében, közel százan érezték fontosnak, hogy ellátogassanak a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulatához. Keszthelyről, Kalocsáról, Szombathelyről, Lentiből, Miskolcról, Nagyorosziból, Veszprémből, Budapestről és még sorolhatnánk a városokat, ahonnan eljöttek megidézni a múltat, találkozni a régi bajtársakkal, s tájékozódni a légvédelmi rakéta- és tüzér szakmát érintő aktuális fejleményekről.

A szépszámú vendégsereget Könczöl Ferenc ezredes köszöntötte a már hagyományosnak mondható parancsnoki beszámoló és fórum keretében az ezred művelődési otthonában. A Rába parti város alakulatának parancsnoka fényképekkel és videóval illusztrált előadásában bemutatta a győri egységet, annak rendeltetését, felépítését, vezetőállományát, ismertette az idei év fő feladatait és a közeljövő várható kihívásait. Könczöl ezredes beszámolt az elmúlt időszakban elért szakmai eredményekről, illetve a Pálffy Miklós laktanyában véghezvitt infrastrukturális fejlesztésekről, továbbá tájékoztatott a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program már megvalósult, valamint a még folyamatban levő beszerzéseiről is.

nyugállományú_tali (1)

A parancsnoki tájékoztatót követően az egykori honvédek az ezred emlékparkjába vonultak, hogy a légvédelmi rakéta és tüzér kultúra tiszteletére 1996-ban emelt kopjafánál megemlékezzenek elődeikre, s leróják kegyeletüket az elmúlt években elveszített bajtársaik előtt. A meghitt hangulatú koszorúzás és mécsesgyújtás után emlékműavatással folytatódott a program.

A KUB, kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 45 évvel ezelőtti rendszerbeállítása elött tisztelegve az alakulat emlékművet állított a parancsnoki épület bejárata mellett. A beton talapzatra emelt 3M9 kódjelű, félaktív önrávezetés elvén működő légvédelmi rakéta leleplezésekor Barbarics László nyugállományú alezredes mondta el ünnepi gondolatait. A már megszűnt nagykanizsai 18. Légvédelmi Rakétaezred egykori parancsnokhelyettese szakmai pályafutása kezdetén részt vett a fegyverzet rendszerbe állító lövészetén Ashulukban, így személyes élményit is felidézte beszédében.

nyugállományú_tali (6)

A koszorúzások sora a parancsnoki épület aulájában folytatódott, ahol – a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület által – a hazánk légterének védelmében 1961 és 1995 között készültségi szolgálatot ellátó légvédelmi rakétacsapatok tiszteletére 2017-ben állíttatott emléktáblánál helyezték el virágaikat a résztvevők. Az eseményen Tóth Sándor Gábor nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke mondta el gondolataid.

nyugállományú_tali (7)

A délután folyamán a Honvéd Együttes zenészei szórakoztatták a vendégsereget és az elmaradhatatlan alakulótéri csoportkép készítés után kötetlen bajtársi beszélgetés zárta a Nyugállományú Légvédelmi Tisztek és Altisztek Országos Találkozóját.