Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A HM Zrínyi Média válasza a sajtóban megjelent rágalmakra

2011. március 18. 10:24

Mindenekelőtt elmondjuk: akik azt írják – Index, Magyar Nemzet -, hogy Gubcsi-könyv, (ráadásul kettő is) közpénzből, a bíróságon felelnek.

Most rögtön tisztázzuk: a szóban forgó könyv, a „1000-1100 years ago – Hungary in the Carpathian Basin" című angol nyelvű könyv 2000 példányban a Zrínyi Média Kft. könyve, a HM nevében ajándék, gesztus az EU-Elnökséget ellátó Magyarország vendégeinek, tárgyalópartnereinek. Mindegyiket tiszteletpéldányként küldtük el azért, hogy akik átadják külföldi partnereiknek, ezzel is elmondhassák nekik: mi magyarok itt voltunk 1100 éve is Európában. A könyv azóta eljutott ajándékként a legjobb kezekbe, hálával köszönik százszámra (külön cikkben idézünk a köszönetekből). Lesz újabb könyv is az 1100 évünkről, 1956-ról, sokkal nagyobb is, több is, ugyancsak ajándékként – előre bejelentettük. Így ünnepeljük Magyarországot ebben a fontos szerepében. A könyvre fordított teljes, valamennyi kiadást tartalmazó összeg egybevonásával kb. 700 forint/példány költséggel adtuk ki. Hazugság, hogy „Gubcsi-könyv közpénzen" (ld. Index, Magyar Nemzet).

-„Attila szoboravatásán a Zrínyi Média munkatársai VIP-vendégeknek szolgáltak fel" – hangzik. Nálam a Zrínyi munkatársai is VIP-vendégek, és felszolgáltak önmaguknak, mindenki más is ezt tette. A teljes ünnepség, a vendégfogadás minden költségét én magam álltam, mint meghívó. Honvédségi takarítónők Gubcsi Lajos házában! – mondja az Index. Megnéztük, történetesen szabadságon voltak.

-A Magyar Művészetért Szoborkertben felavatták Attila király bronz lovas szobrát – idézik a tényeket hírportálokon és napilapokban. Sérelmezik, hogy nem tettük közzé: „az ünnepségnek a Gubcsi család adott otthont, a 10-15 milliót érő szobrot házuk kertjében állították fel…" Azt a benyomást keltik, mintha a szobor közpénzbe került volna. Ez is hazug szándék. Soha egyetlen fillér közpénzt nem használtunk fel a szoborkertre sem. E helyszín 2002 óta A Magyar Művészetért székhelye is, 2007 óta pedig hivatalosan is itt áll A Magyar Művészetért Szoborkertje. Köztudomású tehát, hogy házunk, kertünk e közösségi célokat is szolgálja, egyetlen közforint felhasználása nélkül. Szoborgyűjteményünk kivételes alkotásokat tartalmaz különféle szobrászoktól. Voltak s lesznek ott más szobrok is. Megemlítem Márton Áron püspök hatalmas, csaknem 4 méter magas bronzszobrát. Évekig óvtuk, míg végül megengedték a román hatóságok, hogy Kolozsváron felállítsák a Szent Mihály templom mellett.

Valószínű, hogy akik az elmúlt nyolc évben a szocialista vezetés alatt és annak részeként rossz gazdaként bántak a HM médiacégének forrásaival, s tetteikért rövidesen felelniük kell, azok arra törekednek, hogy a sajtó ne velük és nemrégiben kipattant botrányaikkal foglalkozzon, hanem velünk, velem, aki ezt a feltárást irányítja. Van, akinek sikerül elterelni a figyelmét, de akiknek az igazság feltárása a feladata, azoknak nem. És a mi figyelmünket sem sikerül elterelni. Az MSZP nemrég közleményben támadott bennünket, s állt ki a megelőző évek gyanús ügyekbe keveredett káderei mellett. Eközben súlyos vádakkal illették a cégünknél folyó rendkívüli megtakarítások valóságát, hitelességét. Egyes hírforrások pedig segítenek nekik a zűrzavar fokozásában, a nyilvánvalóan lejáratást szolgáló hazugságok továbbításában, kreálásában. Ezt tette az Index, a Magyar Nemzet, egymás forrásaként is.

Most már a HM Zrínyi Média becsülete és az én becsületem forog kockán. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak. Pert indítunk az MSZP becsületsértő közleménye miatt. Ezt kell tennünk az Index-szel és Haraszti Gyula újságíróval s lapjával szemben is, melynek hasábjain le merte írni: „A HM médiacégének jelenlegi ügyvezetője több mint egymillió forintért nyomtattatta ki a saját könyvét az általa vezetett társaság költségvetéséből".

Ez már nem újságírói tévedés. Haraszti Gyula hetekkel ezelőtt hivatalosan érdeklődött a HM Sajtóirodán a könyvet illetően, felvilágosításokat kapott, tudnia kellett, hogy valótlanságot állít. Tettéért a bíróság előtt kell felelnie. A Zrínyi Kft. nevében az Indexet márc. 17-én válaszcikkben tájékoztattuk a részletekről, állításai valótlanságáról, a Zrínyi munkatársai külön levélben is hozzájuk fordultak az őket érintő vádaskodásokat illetően, nem közölték le egyiket sem.

Dr. Gubcsi Lajos
ügyvezető
HM Zrínyi Média

Címkékünnepség