Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vádemelés félszáz személy ellen a cseh védelmi tárcánál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 18. 9:16

A védelmi minisztérium állami megrendeléseivel kapcsolatos visszaélések és manipuláció gyanúja miatt 52 ember ellen emelt vádat a cseh államügyészség – közölte a dél-csehországi államügyész csütörtökön Ceské Budejovicében.

A megvádoltak közül 11 személy a minisztérium volt alkalmazottja, 38-an magáncégek alkalmazottai, ketten jegyzők, egy pedig ügyvéd. Az érintetteket egyebek között az állami vagyon kezelésekor elkövetett visszaélésekkel és a gazdasági verseny szabályainak megsértésével vádolják. Amennyiben a vádak bizonyítást nyernek, a perbe fogottakat akár tíz év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A rendőrség öt évig tartó vizsgálat után megállapította, hogy egyes pályázatokat a védelmi tárca előzetes megállapodások alapján bizonyos cégekre „szabva" írt ki. A pályázaton győztes cégek ezután nagyobb összegeket visszajuttattak a hivatalnokoknak.

A 2006-tól idén tavaszig tartó vizsgálatok során összesen 54 visszaélésre derült fény, amelyek „értéke" több száz millió korona. A bírósági tárgyalás Ceské Budejovicében lesz, s az ügyészség képviselői szerint a vádlottak nagy száma miatt nagyon hosszú perre kell számítani.

A visszaélésekkel kapcsolatban a sajtóban felmerült, hogy eljárás indul Vlasta Parkanová volt védelmi miniszter, Jirí Sedivy volt vezérkari főnök és néhány más vezető tisztviselő, illetve parancsnok ellen is. A vádlottak most ismertetett listáján azonban egyikük neve sem szerepel.