Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmet érintő törvények módosításáról nyújtott be módosító javaslatot a tárca

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Országgyűlés Sajtóiroda |  2020. november 18. 18:34

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes expozéjával kezdődött a honvédelmet érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitája november 17-én, kedden az Országgyűlésben.

3

A tárca a Magyarország területén szolgálati céllal tartózkodó külföldi fegyveres erők, valamint a Magyar Köztársaság területén felállított nemzetközi katonai parancsnokságok és állományuk nyilvántartásáról, valamint jogállásukhoz kapcsolódó egyes rendelkezésekről szóló törvény; a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény; a honvédségi adatkezelésről, az egyes honvédelmi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos katonai igazgatási feladatokról szóló törvény; a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény; valamint a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítására nyújtott be javaslatot.

Expozéjában Németh Szilárd kiemelte: a koronavírus-járvány miatt súlyos időszakot élünk, s „bár a pislákoló fény már dereng az alagút végén, a kivezető út még rögös.” A magyar egészségügyben dolgozók minden nap azon vannak, hogy életeket mentsenek meg, több ezren küzdenek a megbetegedettek életért. Ezért köszönet illeti őket, akárcsak a rendőröket – akik e nehéz időszakban is biztosítják a rendet és segítik a magyar állampolgárokat – és a katonákat is, akik ugyancsak derekasan helytállnak a koronavírus elleni küzdelemben.

„Számos egészségügyi intézmény számára segítettünk az első hullám folyamán, osztályozó sátrakat állítottunk több kórháznál, valamint kórházparancsnokok ügyeltek arra, hogy az egészségügyi intézmények muníciója rendben legyen. Ez ugyanígy van most, a második hullám idején is” – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve: a védekezési munka javában tart, a közeledő tél miatt a katonák pedig sorra állítják az osztályozó sátrakat, hogy a betegek normális körülmények között várakozhassanak, ugyanakkor a biztonságos távolság is tartható legyen az embereke között, ezzel minimálisra csökkentve a fertőzésveszélyt.

1

„Az ilyen időkben kiváltképp fontos, hogy ott könnyítsük a frontvonalban harcolók életét, ahol csak lehet. Az önök előtt lévő törvényjavaslatban számos módosítás, egyszerűsítés található. Ezekkel egyaránt szeretnénk segíteni a magyar honvédeinket, valamint a hazánkban szolgálatot teljesítő külföldi katonákat, akik valamilyen gyakorlat, konferencia, vagy éles művelet miatt vannak itt. Első körben ezeknek a nemzetközi katonai parancsnokságoknak a jogállását szabályozzuk. A nyilvántartásuk szükséges lehet a jogosultságaik érvényesítéséhez. Továbbá ezek a parancsnokságok eddig nem illeszkedtek be a magyar jogrendben kialakult jogi személy kategóriába. Kérdéses volt, hogy kiállítható-e adószám számukra, ami számos probléma forrása volt eddig, bankok, intézmények és a szerződéses partnerek is vonakodtak szerződést kötni velük. Valamint az általános nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ezek a külföldi fegyveres erők önbiztosítottnak minősülnek, így nem kell külön felelősségbiztosítást kötni, ezek az erők közvetlenül állnak helyt az esetlegesen általuk okozott károkért” - fogalmazott expozéjában Németh Szilárd.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a most benyújtandó törvényjavaslattal a hazai katasztrófavédelmet is szeretnék erősíteni, segíteni. Egyrészt a javaslat alapján lehetővé válik honvédelmi összekötő küldése a honvédelemben közreműködő szervekhez. Másrészt az árvizekre való gyors felkészülést is elősegítenénk azzal, hogy a Magyar Honvédség katonai szervezetei a Magyar Honvédség parancsnoka döntésének bevárása nélkül csatlakozhatnak a katasztrófavédelem mentési munkálataihoz, hogy a károk mértékét sikerüljön csökkenteni, valamint a mentési munkálat is minél zökkenőmentesebb legyen.