Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédelmi bizottságnak számolt be a tárcavezető

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Honvédelmi Minisztérium, Országgyűlés Hivatala |  2020. december 8. 18:02

A honvédelmi tárca a részére meghatározott feladatokat maradéktalanul végrehajtotta, a Magyar Honvédség katonái mind hazai, mind a külföldi missziókban eredményes munkát végeztek - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának meghallgatásán december 8-án, kedden, Budapesten.

HM Kép

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága keddi ülésén hallgatta meg Benkő Tibor honvédelmi miniszter éves beszámolóját, aki a Magyar Honvédség és a szaktárca 2019. évi tevékenységét ismertette a tagokkal.

Mint mondta, a honvédelem legégetőbb kérdéseit mindig a biztonsági környezet határozza meg. Európát egyre több negatív biztonsági behatás éri, olyan kihívások, amelyeknek már a jellege is képes gyorsan, élesen megváltozni. Olyan újszerű katonai jellegű fenyegetések jelentek meg, mint például a hibrid hadviselés. Benkő Tibor rámutatott: a NATO is felismerte a megváltozott biztonsági körülményeket, így két fő fenyegetettségi irányt - keletit és délit- jelölt meg. Magyarország e kettő metszéspontjában fekszik, mégis az utóbbit kell prioritásként kezelnünk, hiszen az illegális migráció megfékezése, valamint a nyugat-balkáni stabilitás megőrzése kulcsfontosságú számunkra. A Magyar Honvédség katonái mind a határvédelemben, mind a délszláv missziókban részt vesznek.

HM Kép3

A tárcavezető hangsúlyozta: a biztonsági helyzet változása súlyos kihívások elé állította az európai országokat is. Magyarország az egész térségért érez felelősséget, a kormány pedig a problémákra válaszul indította el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amely lehetővé teszi, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó haderejévé váljon, ezzel tudja segíteni Közép-Európa stabilitásának megőrzését. Ennek érdekében történt meg a NATO vezetési elemeként felajánlott Közép-Európai Többnemzeti Hadosztályparancsnokság székesfehérvári felállítása, valamint annak a Regionális Különleges Műveleti Parancsnokságnak a létrehozása Szolnokon, amellyel kapcsolatban Horvátország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria is jelezte együttműködési szándékát.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a meghallgatáson a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi eredményeit ismertette. Beszélt a program honvédelmi részéről, majd ismertette azokat a haditechnikai beszerzéseket, amelyeket a tárca 2019-ben indított el és jelenleg is folyamatban vannak. Utóbbiak kapcsán kiemelte: a fejlesztés folyamata az előzetes ütemezés és tervek szerint történik. „Megítélésem szerint a tárca a részére meghatározott feladatokat maradéktalanul végrehajtotta, a Magyar Honvédség katonái mind hazai, mind a külföldi missziókban eredményes munkát végeztek, elismerés és köszönet illeti őket” – hangsúlyozta a tárcavezető.

HM Kép2

A miniszter kitért arra is, hogy tavaly mind a hivatásos és szerződéses, mind a tartalékos állomány létszáma növekedett. Hozzátette: az önkéntes tartalékos katonák száma 2019 év végén több mint 9100 volt, mostanra a 10 300-at is meghaladta.

Szólt a hivatásos és szerződéses katonák, valamint a honvédelmi alkalmazottak illetményfejlesztéséről, a lakhatási támogatásokról és a honvédelmi nevelés lehetőségeinek bővítéséről is. Idén a koronavírus-járvány miatt nem szerveztek honvédelmi táborokat, de tavaly 72 táborban 2500-an vettek részt.

A miniszter bizottsági kérdésre Benkő Tibor elmondta: a Magyar Honvédségnél a lehető legszigorúbb járvány elleni intézkedéseket használják. Szólt arról is, hogy a napokban egy honvédelmi alkalmazott hunyt el a járvány következtében, egy katona pedig jelenleg lélegeztetőgépen van.

A bizottság tudomásul vette Benkő Tibor beszámolóját.