Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédelmi és rendészeti bizottságról tartott előadást Kósa Lajos

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2020. október 15. 16:34

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának működéséről és a testület előtt álló kihívásokról tartott előadást Kósa Lajos, elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. Az előadáson a katonai felsővezető szakirányú továbbképzési szak hallgatói vettek részt.

NKE_Kósa_Lajos_előadása (1)

Az előadás előtt Pohl Árpád dandártábornok, dékán elmondta: a hallgatók felkészítésének fontos állomása a bizottság munkájának megismerése. Az előadáson a szak 13 magyar és egy együttműködés keretében itt tanuló kínai tisztje vett részt, akik számos kérdést tettek fel a politikusnak. A hallgatókat egyebek mellett az érdekelte, milyen kihívásokkal küzd a bizottság a stratégiai döntések kialakításában és az NKE-ről kikerülő katonai felsővezetők hogyan segíthetnek abban, hogy a testület munkája gördülékeny legyen? Volt érdeklődés az iránt is, hogyan lehet megegyezést találni a különféle politikai erők között, hogy a honvédelem ügye mindegyik párt számára valóban nemzeti ügy legyen? Az előadás hallgatói kérdezték az elnököt arról is, mennyire egységes a támogatása a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak?

NKE_Kósa_Lajos_előadása (2)

Kósa Lajos válaszában egyebek mellett szólt a „laikus demokráciákról”, mint amilyen Magyarországon is meghonosult. Mint mondta: jelenleg hazánkban a választott országgyűlési képviselőknek nem kell szakképzettséggel rendelkezniük, ám a döntéseket szakmai kérdésekben is nekik kell meghozni. Ezért is igényel türelmet a szakemberektől, jelen esetben a katonáktól egy-egy ilyen döntés meghozatala – szögezte le Kósa Lajos.

NKE_Kósa_Lajos_előadása (3)