Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédeskü egy életen át kötelez

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 15. 7:12

Alapkiképzésük befejeztével harmincegy katona tett esküt a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központnál augusztus 14-én, pénteken Veszprémben. Az ünnepélyes eskütételen Zentai László ezredes mondott beszédet.

20200814_vp (4)

Ünnepélyes katonai eskütétellel zárult a hat hetes alapkiképzés Veszprémben, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központnál. A Kossuth laktanyában Zentai László ezredes köszöntötte az esküt tett katonákat. „Nincs ennél magasztosabb eskü egy ember életében, a legdrágábbat felajánlani egy közösség érdekben, feláldozni magunk másokért” - fogalmazott beszédében az ezredes. Mint mondta: a most vállalt kötelezettség erkölcsi értelemben véve erősebb az eskü szövegének egyszerű aláírásánál, mert az eskü kötelez. „Felelősséggel tartoznak önmagukért, a bajtársaikért, a hazánkért, a nemzetért. Önök mindent megtettek, és hiszem a jövőben is mindent megtesznek, hogy a hazát méltó módon szolgálják”- köszönte meg a katonák szolgálatvállalását Zentai ezredes.

20200814_vp (8)

Zentai László ezredes hangsúlyozta azt is, hogy tiszteletet érdemel az a katona, aki teljesíti az elvárásokat, s ezek után esküt tesz. „Legyenek hűek ahhoz, amit az ide vezető úton együtt leküzdöttek! Legyenek hűek a kimondott szóhoz, legyenek hűek a zászlóhoz! Legyenek hűek a nemzethez, amelynek védelmére vállalkoztak!” – fogalmazott az ezredes, végül gratulált az alapkiképzés sikeres teljesítéséhez, majd sok sikert kívánt az esküt tettek katonai pályafutásához.

A hathetes felkészítés kihívásait harmincegyen teljesítették, ők mind elsajátították a katonai pálya megkezdéséhez szükséges elméleti, valamint gyakorlati ismereteket. Az ünnepség zárásaként elismeréseket adtak át azoknak a katonáknak, akik kiemelkedően teljesítették az alapkiképzést. Az esküt tett katonák a Magyar Honvédség tizennégy különböző alakulatánál kezdik meg katonai szolgálatukat.

Címkékeskü