Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség története

2007. január 1. 0:00

A Szaktudás Kiadó Ház Zrt. A Hazáért – a Magyar Honvédség múltja és jelene 1848–2004 címmel könyvet jelentett meg tavaly, a magyar haderő megalakulásának közelgő, 160. évfordulója alkalmából. A kötetet dr. Csikány Tamás, dr. Szabó József János, dr. Horváth Csaba, dr. Lengyel Ferenc, dr. Horváth Miklós, dr. Szani Ferenc és dr. Helgert Imre hadtörténészek írták.

– A Magyar Honvédség akkor tud létezni, ha tisztában van múltjával és gondol a jövőjére. Ez a könyv nagyszerű vállalkozás, mert kísérletet tesz arra, hogy szikár valóságában, elfogulatlanul mutassa be a hadsereg történetét. Az ilyen könyvek segítenek abban, hogy a tényeket megismerjük – mondta Szekeres Imre.

1595870886

Helgert Imre kifejtette: a kötettel az volt a cél, hogy tisztuljon a katonákról alkotott kép, de nem akarták heroizálni őket. „Le akartuk fejteni a magyar katona múltjáról a rárakódott negatív véleményeket, ami természetesen hosszabb időt vesz igénybe, de reméljük: gondolataink hatni fognak" – mondta a hadtörténész. Helgert köszönetet mondott a honvédelmi tárca támogatásáért, amely azt tükrözi, hogy ennek a könyvnek helye és szerepe van a Magyar Honvédség életében.

Havril András vezérezredes, a HM HVK főnöke a kötet egyik előszavában úgy fogalmaz: az írásokból pontosan kitűnik, hogy a magyar katona szeme előtt mindig a haza és annak szolgálata lebegett.

K. G.
Fotó: R. T.
Címkékévforduló