Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A HRW szerint a szíriai kormányerők kazettás bombákat használnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 13. 8:16

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet azzal vádolta július 12-én, csütörtökön a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőket, hogy szovjet gyártmányú kazettás bombákat vetnek be a lázadók ellen a közép-szíriai Hama tartományban.

A New York-i központú emberjogi szervezet közlése szerint két videón, amelyet kedden tettek föl az internetre, „szovjet gyártmányú kazettás bombák maradványai és egy bombaburok láthatók feltehetőleg Dzsabad-Sahsabuban, Hama északnyugati, hegyvidéki térségében".

Egy helyi aktivista azt közölte a HRW-vel, hogy a régiót két hét óta hevesen bombázza a szíriai légierő. Elmondása szerint a szóban forgó terület a lázadók egyik erődítménye, akik több barlangban találtak ott menedéket. „Ha megerősítést nyer, akkor ez az első dokumentum, amely bizonyítja, hogy a szíriai hadsereg e rendkívül veszélyes fegyvereket használja a konfliktusban" – mondta Steve Goose, a HRW fegyverzetekkel foglalkozó osztályának vezetője.

A jogvédő szervezetnek és a genfi székhelyű Humanitárius Aknamentesítés Nemzetközi Központjának a fegyverszakértői szerint a videók egy csak repülőgépről ledobható, RBK–250 típusú kazettás bomba burkát mutatják, valamint tíz-húsz fel nem robbant, 15 A0–1Sch típusú bombát, mindegyik szovjet gyártmány.

A kazettás bomba olyan légibomba, amely nagy számban kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és a hordozó repülőeszközről való leoldás után – még a levegőben – ezeket egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja.

Szíria nem ratifikálta az e fegyverek használatának, gyártásának, tárolásának és átadásának teljes tilalmáról szóló egyezményt, amelyet 2008. május 30-án fogadott el 107 állam Dublinban.

Címkékjoglégierő