Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fesztiválok és térzene a nyáron

Szöveg: Szűcs László |  2012. július 13. 7:09

Négy regionális katona-zenekari fesztivált rendez idén a Magyar Honvédség. Különlegességként pedig budapesti helyőrségi térzenére várják az érdeklődőket – tájékoztatott Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, amikor a zenekarok nyári programjairól kérdeztük.

1595938828
Nagy sikere volt a június végén megrendezett tatai regionális katona-zenekari fesztiválnak, amely az idei esztendő első ilyen programja volt. Még a szaharai hőség ellenére is több százan nézték végig és jutalmazták vastapssal a három zenekar produkcióját – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Csizmadia Zsolt ezredes.

A Magyar Honvédség főkarmestere hozzátette: idén négy regionális katona-zenekari fesztivált terveznek. A tatait augusztusban követi a szentendrei és a szolnoki, míg szeptember-októberben – a pontos időpont még később dől el – Hódmezővásárhelyen várják az érdeklődőket.

Idén nem lesz debreceni nemzetközi katona-zenekari fesztivál, ám a magyar zenekarok természetesen részt vesznek külföldi fellépéseken. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár központi zenekara a közelmúltban lépett fel a mönchengladbachi NATO-fesztiválon, a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar pedig július első napjaiban az olaszországi Solbiate Olonában mutatkozott be, ugyancsak egy NATO-rendezvényen – árulta el a főkarmester.

Az elmúlt évekhez hasonlóan természetesen több, a Magyar Honvédség számára kiemelt rendezvényen is részt vesz a központi zenekar. Így például ott lesznek a július 22-i, a nándorfehérvári diadal alkalmából rendezett ünnepségen és az augusztus 20-ai tisztavatáson is – mondta Csizmadia Zsolt ezredes, akitől megtudtuk azt is, hogy az idei nyáron egy rendkívüli koncertsorozattal is várják a katonazene szerelmeseit. Kun Szabó István dandártábornokkal, Budapest helyőrségparancsnokával ugyanis úgy döntöttek, hogy a budapesti katonazenekarok öt alkalommal helyőrségi térzenét adnak a főváros nevezetes helyszínein, például a Vajdahunyadvárnál, a Vörösmarty téren vagy éppen a Szent István-bazilika előtt.

A következő fellépés július 22-én, vasárnap lesz!

1595938828

 

Fotó: Archív