Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jemeni hadsereg újabb összecsapása az iszlamista fegyveresekkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 7. 16:09

Tizenkilencen haltak meg az újabb jemeni harcokban, amelyeket a hadsereg egységei iszlamista fegyveresekkel vívtak szeptember 6-án, kedden az ország déli részében. Az összecsapások részét képezik annak az offenzívának, amelyet a hadsereg indított, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a feltételezések szerint az al-Kaidához kötődő fegyveresek által korábban elfoglalt térségek felett.

A hadsereg egyik illetékese azt közölte, hogy a Zindzsibár egyik nyugati elővárosában lezajlott keddi ütközetben hat katona és 13 lázadó halt meg, további három katona pedig megsebesült. A közlés szerint Koud körzetéből sikerült Zindzsibárba visszaszorítani a lázadókat, akik fegyverraktáraikat és elesett társaik holttestét is hátrahagyták.

A Jemen déli részében zajló hadműveletet júliusban indították meg, miután iszlamista fegyveresek – a hónapok óta tartó tömegtüntetéseken felbátorodva – ellenőrzésük alá vontak az ingatag Abján tartományban legalább három várost, köztük a tartomány tengerparti székhelyét, Zindzsibárt. Abjánban azóta elharapództak az erőszakcselekmények, szinte naponta éri fegyveres támadás a hadsereg és a biztonsági erők tagjait, a kormány pedig válaszul erősítést és harci repülőgépeket vezényelt a térségbe.

Az abjáni harcok elől mintegy 90 ezer ember menekült el, miközben Száleh Ali Abdalláh elnök a szomszédos Szaúd-Arábiában gyógyíttatja egy merényletkísérletben kapott sebeit. Száleh ragaszkodik 33 éve tartó hatalmához, annak ellenére, hogy egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik rá, s a távozását követelő, hónapok óta tartó tüntetések megbénították az Arab-félsziget déli végében fekvő, elszegényedett országot.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia attól tart, hogy a kialakult zűrzavar nagyobb teret biztosít ahhoz, hogy az al-Kaida terrorszervezet jemeni ága támadásokat hajtson végre a térségben és azon kívül. Ellenfeleinek vádja szerint ugyanakkor Száleh eltúlozza az al-Kaida jelentette veszélyt, sőt még bátorítja is szélsőséges erőket, hogy ráijesztve Washingtonra és Rijádra, nagyobb támogatást szerezzen tőlük.