Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő magyar fegyverei

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2021. november 24. 18:54

A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. tartott kézifegyver-bemutatót november 24-én, Táborfalván, amelyen részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

RT1_5689

A cég bemutatta azokat a lőfegyvereket, amelyekkel a tervek szerint a Magyar Honvédség katonáit szerelhetik majd fel. A résztvevők így találkozhattak a G9HSP maroklőfegyver, a G9SMG géppisztoly, a G224AR gépkarabély, a G224LMG golyószóró és a G308BR típusú automata puska bemutató példányaival.

RT1_5500

Mint Bozó Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: két esztendővel ezelőtt kaptak felkérést egy teljesen magyar fejlesztésű kézi lőfegyvercsalád megalkotására. A csapat 2019 elején alakult meg és azóta is folyamatosan a fegyverek fejlesztésén dolgozik. Munkájuk eredménye - többek között - az a szabadalmi oltalmi bejegyzéssel rendelkező G9HSP maroklőfegyver, amely könnyű átszereléssel, néhány alkatrész cseréjével kakasos vagy ütőszeges elsütéssel is használható.

A bemutatón elhangzott: a G9HSP-ből három prototípus példányt adtak már át, az egyik fegyverrel a tartóssági vizsgálatok során már közel ötezer lövést adtak le. A technologizálás, majd a nullszéria legyártását követően a fegyverek első sorozatát csapatpróbára küldik, ahol – mások mellett - az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái használják majd. Emellett már zajlik a géppisztoly és a golyószóró fejlesztése is, utóbbiból az eddigi visszajelzések felhasználásával a bemutatóra egy új, továbbfejlesztett változat is elkészült. Mint elhangzott: a golyószóró fejlesztése elsőbbséget kapott, hiszen a Magyar Honvédség - a különleges rendeltetésű dandár M249-esein kívül - nem rendelkezik ilyen kategóriájú támogató fegyverrel.

A kiállított fegyvereket Tikász Gyula nyugállományú mérnök alezredes, mesterlövész világbajnok mutatta be, válaszolva minden felmerülő kérdésre.

RT1_6313

A meghívott vendégek a fejlesztési programot ismertető előadást és a fegyverbemutatót követően a közeli lőtéren kipróbálhatták a G9HSP maroklőfegyvert, illetve egyes lövések leadásával a G9SMG géppisztolyt és a G224LMG golyószórót is.