Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A robothadviselésről tartottak tudományos konferenciát

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2021. november 24. 18:08

Idén 21. alkalommal rendezte meg a „Robothadviselés” című tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT) november 24-én, szerdán, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében.

Robothadviselés_NKEHHK (6)

A 2000-ben indult rendezvénysorozat az előző évek hagyományait követve már nem csupán a katonai robottechnika és a hozzá kapcsolódó területek eredményeit mutatta be, hanem érinttette a kiberbiztonság számos kérdését is.

Az eseményen dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, az NKE egyetemi tanára, az MHTT elnöke beszédében elmondta: a több mint két évtizedes múlttal rendelkező konferencia minden évben sikeres volt. „A robottechnológia és a kibervédelem egyre erősebben igényli a különböző tudományágak, a katonai és a civil kutatások együttműködését” – hangsúlyozta.

TOT_5292_j

Prof. dr. Krajnc Zoltán ezredes, az NKE egyetemi tanára és tudományos dékánhelyettese, dr. Pohl Árpád dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja nevében köszöntötte a résztvevőket, majd a jelenlegi és a jövőbeli fejlesztésekről is beszélt. „Több projektje is van a karnak, amely elbírálás alatt áll. Ezek remélhetőleg hozzá fognak járulni az egész egyetem, valamint kifejezetten a robothadviseléshez kötődő tudományterületek kutatóműhelyének fejlesztéséhez” – emelte ki az ezredes.

Robothadviselés_NKEHHK (3)

Ezt követően dr. Csatári Sándor nyugállományú vezérőrnagyról emlékeztek meg a résztvevők, aki az MTA doktora, a Magyar Néphadsereg egykori rádióelektronikai főnöke, valamint a Magyar Honvédség egykori haditechnikai csoportfőnöke volt.

A konferencia további részében - egyebek mellett - a drón meteorológiáról, a VR alapú taktikai kiképzőeszköz hardverfejlesztési kérdésiről, valamint a mesterséges intelligencia használatáról a katonai és polgári képzésben tartottak előadást a témakörök szakértői.