Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő mellett a múlt is megelevenedett

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. június 25. 17:45

Nyílt nappal várta a Bálna Honvédelmi Központ a Magyar Honvédség iránt érdeklődőket a Múzeumok Éjszakája másnapján, június 25-én.

A rendezvényen részt vett Faragó Fanny tartalékos hadnagy, a Magyar Honvédség toborzókampányának egyik arca is. Mint fogalmazott, az eseménynek köszönhetően mindenkinek betekintést nyújthattak a katonaéletbe, így egy remek alkalom volt arra, hogy a civil társadalommal erősítsék a kapcsolataikat. Hozzátette: „mind a történelem, mind a jelen kor katonasága iránt érdeklődőnek számos újdonságot tartogatott ez a hétvége a Bálnában, illetve lehetőséget biztosított arra, hogy megismerjék a 175 éves Magyar Honvédséget.”

Dr. Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka hangsúlyozta, hogy a kétnapos rendezvény jó alkalomként szolgált arra, hogy a közönség megismerhesse a múzeum új helyszínét és kiállítóhelyeit. Hozzátette: szinte a kezdetektől részt vesznek Magyarország egyik legnépszerűbb kulturális rendezvényén, a Múzeumok Éjszakáján.

09_HSZ9777-Enhanced-NR

Mindkét napon a Magyar Honvédség Központi Zenekarának fellépése szolgált egyfajta ráhangolódásként a változatos programsorozatra. A 175 éves a Magyar Honvédség elnevezésű kiállítást még élőbbé és teljesebbé tette, hogy számos alakulat kitelepült a rendezvényre. Amellett, hogy bemutatták sajátos felszerelésüket és harci eszközeiket, messzemenő tájékoztatást nyújtottak a látogatók számára – többek között – a szolgálatvállalás lehetőségeiről, az alakulatuk feladatköréről, illetve mindennapjaikról is.

A jövő mellett a múlt is megelevenedett az érdeklődők előtt muzeális haditechnikai eszközök által, mint például az NSU motorkerékpár vagy a KTJ-1 „Szöcske” könnyű terepjáró jármű, illetve ezt szolgálta a középkori múzeumpedagógiai eszközbemutató is.

A nyílt napon dinamikus bemutatók helyett akadálypálya, pontlövészet, illetve lézerpuskás taktikai szimuláció várta az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek
múzeumok_éjszakája_index

Éjszaka a Bálnában

2023. június 25. 11:45