Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A junta a ciklon ellenére is népszavaztatott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. május 11. 10:26

A voksolás elhalasztását sürgető kérések ellenére a mianmari katonai kormányzat egy héttel a Nargis ciklon pusztítása után, szombaton megtartotta az új alkotmányról kiírt népszavazást.

A dél-ázsiai ország déli részén átsöprő szélviharnak 60 ezer halálos áldozata és több mint egymillió – segítségre szoruló – károsultja van.

A népszavazást – 18 év óta az első voksolást az egykori Burmában – az ország egész területén megtartották, az Iravádi deltáját kivéve, ahol a legsúlyosabb volt a pusztítás, valamint Rangunt, ahol május 24-re halasztották el.

“Sok lakos dühös a kormányra. (…) Az embereket nem érdekli a szavazás. A ciklon áldozatai miatt aggódunk" – mondta egy kereskedő a delta bejáratánál fekvő Pateinben.

A ciklon – a közelmúlt egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája – mintegy 23 ezer emberéletet követelt, 37 ezren tűntek el. Rangunban dolgozó nyugati diplomaták szerint a halottak száma a 100 ezret is elérheti.

A segélyszervezetek szerint az áldozatok száma tovább nőhet, ha a túlélők, akiknek nincs mint enniük, sem inniuk, nem kapnak segítséget.

Nicolas Sarkozy francia elnök szombaton elítélte a mianmari kormányzatot, amiért elutasítja a nemzetközi segítségnyújtást.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésében Angela Merkel német kancellár elfogadhatatlannak nevezte, hogy a junta nem hajlandó együttműködni a segélyszervezetekkel.

Aung Szan Szú Kji házi őrizetben lévő ellenzéki vezető pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) úgy vélte, hogy a katasztrófa áldozatainak száma napról-napra nő a junta által bevezetett korlátozások miatt, és kérte az ENSZ-t, mindenképpen küldjön segítséget.

A szombati szavazás az első volt a 1990-ben tartott parlamenti választás óta, amelyen Aung Szan Szú Kji pártja elsöprő győzelmet aratott.

A junta szerint az új alkotmány, amelyről szombaton tartottak népszavazást, megnyitja az utat a 2010-ben tartandó “többpárti választások" és a hatalomnak a civilek kezébe történő fokozatos áthelyezése előtt, ellenzékiek szerint azonban az új alaptörvény inkább az 1962 óta hatalom lévő hadsereg vezető szerepének megerősítését szolgálja.

Az új alkotmány kizárná Szú Kji asszonyt a választásokból, arra hivatkozva, hogy külföldi állampolgár volt a férje, az 1999-ben elhunyt brit Michael Aris.

Az ellenzék, amely arra szólította fel híveit, szavazzanak nemmel, nem kapott megszólalási lehetőséget a médiában, és mindenkit börtönnel fenyegettek meg , aki népszavazás-ellenes röpcédulákat osztogatott.