Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Karib-tengeren járőrözik Vilmos herceg

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. június 2. 8:30

Karibi vízi járőr lesz a brit Vilmos hercegből – legalábbis néhány hétre. A 25 éves herceg ugyanis katonai kiképzésének újabb állomásához érkezett, amelynek keretében hétfőn kezdődik szolgálata a királyi haditengerészetnél. A herceg – aki a második a trónöröklési sorban – már a brit hadsereg tisztje, azonban kiképzést kap a katonaság több területén, amelynek eredményeképp főparancsnok válhat belőle.

A Karib-tengeren töltött szolgálati ideje vélhetően a brit média figyelmének kereszttüzében áll majd, Vilmost ugyanis korábban azzal vádolták, hogy olyan kiváltságokat élvez a katonaságnál, amelyek bajtársai számára elérhetetlenek.

A védelmi minisztérium korábban elismerte, hogy a herceg a múlt hónapban – szolgálati ideje alatt – a királyi légierő egyik helikopterével látogatta meg barátnőjét, Kate Middletont. Ezt néhány nappal megelőzően pedig olyan hírek láttak napvilágot, hogy katonai helikopterrel repült unokatestvére, Peter Philips partijára, útközben megállva, hogy felvegye a szintén a bulira igyekvő öccsét, Harry herceget is.

Vilmos herceg mostani kiképzése során először navigációs és egyéb alapismereteket sajátít majd el, végül öt hetet tölt a karibi térségben állomásozó, Iron Duke nevű fregatton. A járőrhajó kábítószer-csempészekre vadászik a tengeren, és a leendő trónörökös várhatóan valódi bevetéseken is részt vesz majd a legénységgel együtt.

Az elhunyt Diana hercegnő fia – aki nemrég végzett a Sandhurst Akadémián – apja, Károly herceg, nagybátyja, András herceg és nagyapja, Fülöp herceg nyomdokaiba lép, rokonai ugyanis mind szolgáltak a brit haditengerészetnél.

Öccse, Harry herceg szintén Sandhurstben végzett, és az év elején az afganisztáni fronton szolgált.