Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai szakképzés fontossága

Szöveg: Pogrányi Zoltán ftõrm. |  2009. június 30. 14:05

Jó pap holtig tanul – a mondás a katonára vonatkoztatva is igaznak bizonyul. E gondolat szellemében rendezte meg a LIGA és a Honvéd Szakszervezet június utolsó napján a közép-dunántúli régió Honvéd Tiszthelyettesi Szakképzési Fórumát, melynek a tatai 25. Klapka György Lövészdandár adott helyet.

2008-tól jelentős változások kezdődtek a hazai szakképzés rendszerében, és e változások egyik legfontosabb eleme egy decentralizált döntési rendszer létrejötte. A keresletvezérelt szakképzési rendszer érdekében a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok tesznek javaslatot a beiskolázási irányokra és szakokra, ezzel téve lehetővé, hogy a szakemberképzés intézményei piacgazdaság igényeinek megfelelő struktúrában, minőségben és mennyiségben oktathassák a jövő szakembereit.

A fórumot Benda László ezredes, a dandár törzsfőnöke nyitotta meg, bevezetőjében kiemelve nem csak a tiszthelyettes, de minden katonai szakmai képzés fontosságát.
Első előadóként Dr. Szabó Imre, a LIGA országos koordinátora kapott szót. Előadásában kitért arra, hogy a gazdasági érdekképviseletek – köztük a szakszervezetek is – érdekeltek a munkaerő-kereslet és a munkaerőpiac kínálata közötti legnagyobb összhanglétrejöttében, ám a keresletvezérelt képzési elv mellett mindenképpen szükséges a Magyar Honvédséghez kötődő, tradicionális képzési formák megléte is.

A honvéd szakképzés helyzetét – az alakulat szemszögéből nézve – Zsótér János főtörzszászlós, az MH 25. Klapka György Lövészdandár vezénylő zászlósa értékelte.
A rendezvény kiváló alkalmat adott, hogy a munkáltatói és munkavállalói oldal, valamint a képzést végző intézmények vezetői megbeszélhessék a szakterület helyzetét, egyeztethessék igényeiket és folytatódhasson a szakképzésben érdekelt szereplők közötti párbeszéd.

1595888732