Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-nak meg kell fogalmaznia, mi a siker Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 30. 14:35

Dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár hivatalos delegáció élén 2009. június 24-25-én részt vett a NATO Euro-atlanti Tanács Biztonsági Fórumán. A kazahsztáni Asztanában több mint ötven ország kül- és biztonságpolitikusai vitatták meg a nemzetközi közösségnek a kor biztonsági kihívásaira adandó válaszait.

A tanácskozás témái között szerepelt Afganisztán, a kaukázusi és a közép-ázsiai régió biztonsági helyzete, valamint az energiabiztonság kérdése.

Az államtitkári delegáció a konferenciát megelőzően megbeszéléseket folytatott a kazah védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és a törvényhozás vezetőivel is, amelyek során áttekintették a kétoldalú együttműködés helyzetét és perspektíváit.

1595888732
A konferencia „Afganisztán" szekciójában az államtitkár asszony felszólalásában javasolta, hogy a NATO fordítson nagyobb figyelmet arra, hogy bemutassa: a NATO-katonái, köztük a Magyar Honvédség képviselői is, mi mindent vittek véghez az elmúlt években Afganisztánban – iskolákat, kórházakat építettek, fejlesztették az infrastruktúrát -, mert, mint mondta, “erről viszonylag kevés hangzik el a médiában".
Kifejtette: keveset hallani arról, hogy a tálib időszakban még 15 ezer embernek volt mobiltelefonja, most pedig több millióan használnak ilyen készüléket.

Megsokszorozódott továbbá azoknak a száma, akik egészségügyi ellátásban részesülnek Afganisztánban – tette hozzá.

Dr. Vadai Ágnes minderről azzal kapcsolatban beszélt, hogy – mint előadásában kifejtette – a NATO-nak meg kell határoznia, mit tekint sikernek Afganisztánban. Az elmúlt évek legnagyobb hiányosságának nevezte, hogy a NATO nem fogalmazta meg ezt. Úgy vélte, sikernek lehet tekinteni, hogy a lányok ismét iskolába járhatnak Afganisztánban, siker, hogy a küszöbönálló elnökválasztáson indulók között két női jelölt is van. Ez korábban, a vallási fanatikus tálibok uralma idején elképzelhetetlen lett volna – mondta.

1595888732
Hozzátette: a siker meghatározása abból a szempontból is fontos, hogy minden kormány “felelősséggel tartozik az adófizetőknek azzal kapcsolatban, hogy hogyan költi el pénzüket, milyen missziókban vesz részt, s ezek milyen sikeresek".

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára felszólalásában ismertette az afganisztáni magyar szerepvállalást, és kifejtette: Magyarország támogatja az úgynevezett “ownership" politikáját Afganisztánban, vagyis, hogy minél inkább törekedjenek a helyi erőkkel való szoros együttműködésre az újjáépítés során. Elengedhetetlennek mondta, hogy vonják be az Afganisztánnal szomszédos országokat, a térségbeli partnereket is az afganisztáni stabilizációs folyamatba.
Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár kijelentette a kazah fővárosban: az ingatag afganisztáni helyzet a leginkább Közép-Ázsiára van hatással; a terrorizmustól a kábítószer-kereskedelemig számos dolog sújtja a térséget. Emiatt ez a térség nyerhetne a legtöbbet az afganisztáni stabilitásból.

1595888733
1595888733