Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Õk is a mi katonáink!

Szöveg: Demény Andrea |  2009. június 30. 12:43

Július 1. Semmelweis Ignác születése, és az Egészségügyi szolgálat napja. A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Egészségügyi központjában egy rövid megemlékezésre szakítanak időt, hiszen az egészségügyi szolgálat folyamatos készenlétet és szigorú helytállást követel.

A közvélemény joggal várja el azoktól, akik az egészségügy valamelyik ágazatának hivatásszerű gyakorlói, hogy képesek legyenek nagy felkészültséggel, laikusokat messze meghaladó szinten elsősegélyt nyújtani.A készenlét és helytállás persze nem teljesülhet a kiszolgáló személyzet munkája nélkül, akik megteremtik a logisztikai és a technikai hátteret ahhoz, hogy feladataikat szakszerűen és szervezetten ellássák. Ehhez elengedhetetlen a működő és jól felszerelt technika, a magas szinten kvalifikált szakember és a szakanyagok folyamatos utánpótlása.

A dandár feladataiban és nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítésében az egészségügyi dolgozók jelentős részt vállalnak, hiszen nélkülük nincs lövészet, harcászat, vezetési gyakorlat, ők azok, akik felkészítik a katonát a minimális elsősegélynyújtásra, és ők azok, akik minden gyakorlaton ott vannak.

1595888731
 

A kiképzési feladatokhoz megszervezik az egészségügyi logisztikát, baj esetén ők nyújtják az első segítséget, és biztosítják a végleges ellátáshoz vezető utat.
Speciális, harcászati körülmények között végrehajtott mentési szimulációk alakalmával irányul rájuk igazán a figyelem, melyek során harcjárműből mentenek sérülteket, vagy helikopterre cipelnek sebesültet. E mellett számolniuk kell a napi élet biztosításán felül akár egy komplett tábori kórház felállításával, akár egy véradás, vagy egy missziós állomány oltásának megszervezésével.

Misszióban való munkájukkal látják el a legfontosabb feladatot, hiszen az otthon jól begyakorolt tevékenységsorozatot és elméleti megalapozottságot műveleti területen, szokatlan környezetben, baleset vagy életveszély váratlan kialakulása alatt szakszerűen kell alkalmazniuk.
A saját csapatok egészségügyi ellátásán felül lelki támaszt, megértést és bátorító szavakat adnak, több nemzetiségű tábori kórházakban elismerést és szakmai tekintélyt szereznek. Hozzáértésük és felkészültségük záloga a dandár feladatmegoldó képességének, hiszen az egészségügyi szolgálattal szembeni elvárások szakmai és katonai oldalról egyaránt magas színvonalat és eredményes munkát feltételeznek.

1595888731