Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák egyéni felszerelésének megújulása a haderőfejlesztési program egyik alapköve

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2022. július 30. 13:10

A változó biztonsági környezet követelményeinek megfelelően modern felszerelést kell biztosítani a nemzet szuverenitását szavatoló katonáknak - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Kecskeméten, július 30-án.

_A7A3977

A balti légtérvédelmi misszió átadásáról hazatérve a honvédelmi miniszter hozzátette: a katonai egyéni felszerelés fejlesztési program a honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik alapköve, mivel magas színvonalú egyéni felszereléssel jól ellátott, jól kiképzett hivatásos és tartalékos katonákra van szükség.

Rámutatott: a Magyarország szomszédságában zajló háború vége egyelőre nem látható, hatásai azonban az egész világon érezhetők, a háborús gazdasági válság már mindennapjainkba is begyűrűzik. A magyar kormány számára Magyarország biztonsága az első, a jelenlegi egyik legfontosabb cél pedig a béke elérése - a békéhez azonban erő kell.

A miniszter leszögezte: a magyar kormány által létrehozott Honvédelmi Alap lehetővé teszi, hogy a korábban elindított haderőfejlesztési program a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon.

kozlemeny3

A technológiai és infrastrukturális fejlesztések mellett azonban kiemelten fontos a mindezeket működtető katonák egyéni felszerelésének megújítása is. A katona egyéni felszerelés fejlesztési program a rendszerszemléletű megvalósítás érdekében magában foglalja többek között az egyéni ruházat, az egyéni harcászati felszerelés, a modern fegyverzet és fegyveroptikai eszközök, és a katona egyéni híradó és informatikai eszközök fejlesztését - tette hozzá.

A miniszter elmondta: a Kormány ezen programot, határozata alapján 2022. évben 34.500.000.000 forint, a teljes programot 2022-2023 évben pedig összesen 64.800.000.000 forint biztosításával támogatja a Honvédelmi Alap terhére.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: az új felszerelés megjelenésében és minőségében is megfelel a XXI. század követelményeinek és viselőjének erőt, bátorságot, és büszkeséget nyújt.

kozlemeny1