Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cher Ami

Postagalambok az első világháborúban

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: illusztrációs |  2022. július 30. 12:37

Amikor a nagyobb háborúkat és az állatokat párhuzamba állítják, akkor keveseknek jut eszébe először a postagalamb. Pedig a lovak és a kutyák mellett a galambok is nagy segítséget nyújtottak: rajtuk keresztül tudtak kommunikálni a főhadiszállás és a frontvonal között. A postagalambokkal sokkal könnyebben tudtak információt cserélni, mint a korabeli technikai eszközökkel.

galamb1

Noha az első világháború madarairól beszélünk, valójában már jóval korábban jelen voltak különböző háborúkban. Egyiptomban is voltak már galambtenyészetek, de Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művében is olvashatunk a várháborúk korában szolgálatot teljesítő galambokról. Először Franciaországban kezdték komolyabb alapokra építeni a galambok képzését, amikor felismerték, hogy ha megsérülnek a kommunikációhoz nélkülözhetetlen vezetékek, akkor csak a galambok segítségével tudják üzeneteiket eljuttatni a címzetthez. Aztán az Osztrák-Magyar Monarchiában is megkezdték a galambok katonai célra történő kiképzését. A betanítás többlépcsős folyamat volt: először kiválasztották azokat a példányokat, amelyekről úgy gondolták, hogy a háborúban is megállják a helyüket.

Egy jó képességű galamb akár 500 kilométert is képes volt egy alkalommal megtenni, percenként egy kilométert repülve. Először ideális körülmények között reptették a madarakat, hogy elsősorban a cél elérése tudatosuljon bennük. Ezek után rossz időjárási viszonyok között kellett kézbesíteniük. A Monarchiában komolyan számoltak a madarakkal, 1912-ben törvényt hoztak, amely értelme szerint a lakosság birtokában álló galambállományt háború esetén a hadseregnek át kell adni. 1916-ban már kiterjedt galambhálózat segítette a háborúzó Monarchiát. Mozgó galambdúcokat létesítettek, minden galambdúc mellé tartozott egy tiszt és egy gondozó is. A mozgó dúcok hatvan galambos állományt szállásoltak el, ezzel téve hatékonyabbá az üzenetek célba juttatását. A dúcokat a hadügy-parancsnokság mellé telepítették, ezzel is segítették az üzenetváltás gyorsaságát.

galamb3

A háborúban a galambok elképesztő pontossággal dolgoztak. Egyes adatok szerint 95 százalékos precizitással kézbesítették a leveleket, ezért a háború után kitüntetésben részesítették a legjobbakat. Ilyen kitüntetésben volt része a franciák egyik kiválóságának, Cher Ami-nak is. (Neve azt jelenti: Kedves Barátom.) A franciák galambja egy fontos üzenetet kézbesített sikeresen Verdun-nél, ezért a Croix de Guerre, vagyis hadikereszt kitüntetéssel jutalmazták. Angol tenyészetből származott, a britek ajándékozták az amerikai csapatoknak, akik Franciaországban állomásoztak.

Az Elveszett Zászlóalj néven elhíresült egységben szolgált, akiket a németek bekerítettek. Az ötszáz fős alakulatot négy hosszú napon keresztül támadták, ekkor indították útjára az utolsó postagalambjukat, Cher Amit. Huszonöt mérföldet kellett teljesítenie, ekkora távolságra volt a főhadiszállásuk. Ezt a távolságot sikerült 25 perc alatt megtennie, ám súlyos árat fizetett érte. A németek jól tudták, hogy a postagalambok mekkora értéket képviselnek. Repülés közben eltalálták a madarat, aki elveszítette egyik szemét, lába jelentős részét és mellét is találat érte. Cher Ami életmentő üzenete a következő volt: "A 2746,4 koordinátájú út mentén vagyunk. A tüzérségünk közvetlenül ránk zúdítja a zárótüzet. Az ég szerelmére, állítsák le." A galamb megérkezése után leállították az ágyúzást, így menekült meg közel ötszáz amerikai katona.

A háború után Cher Ami-t Amerikába vitték, ahol 1919. június 13-án pusztult el. Preparált teste az Amerikai Történeti Nemzeti Múzeumban található. 1931-ben beiktatták a versenygalambok dicsőségcsarnokába és megkapta a madaraknak adható amerikai aranymedált is.