Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák is küzdenek a vörösiszappal

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 5. 17:01

Második napja dolgoznak a Magyar Honvédség katonái a Veszprém megyei Devecseren és Kolontáron. A két települést hétfőn, a kora délutáni órákban öntötte el a vörösiszap. Az erősen lúgos anyag a közeli a közeli tározóból egy gátszakadást követően szabadult ki.

Szinte felfoghatatlan az a pusztítás, amelyet a közeli tározóból kiszabadult vörösiszap okozott a Veszprém megyei Devecseren és Kolontáron. A két település nagy részét beborította az erősen lúgos zagy, autókat, kerítéseket, háziállatokat vitt magával az utcákon elemi erővel végigsöprő áradat.

A katasztrófavédelmi munkálatokba hétfőn délután a Magyar Honvédség is bekapcsolódott. A székesfehérvári székhelyű MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj negyven katonája az esti órákban érkezett meg a katasztrófa sújtotta településekre. A katonák egész éjjel és kedden is az utcák és a járművek mentesítésében vettek részt.

Szombati Zoltán mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére a helyszínen elmondta: a vörösiszap-áradat jó néhány utcát érintett a két településen, a vegyivédelmi katonáknak nem egy helyen 25–30 centiméter vastag iszapréteget kellett az utcákról eltávolítaniuk. Megtudtuk azt is, hogy a katonák várhatóan még szerdán is a helyszínen maradnak, és segítenek a mentesítési munkálatokban.

Helyszíni riportunkat hamarosan olvashatják!

Kapcsolódó cikk:
Helikopterrel és puszta kézzel

1595908237
 

Fotó: Tóth László