Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyolország használt amerikai helikoptereket vásárol

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 5. 16:06

A spanyol haditengerészet hat darab használt, SH-60F Seahawk típusú, hajófedélzeti tengeralattjáró-elhárító helikoptert rendelt az Egyesült Államoktól. A Pentagon katonai együttműködésért felelős menedzsmentje már értesítette a várható szerződésről a Kongresszust, amely nagy valószínűség szerint jóvá fogja hagyni az 1982 óta NATO tagállam, Spanyolország megrendelését.

Amennyiben a Kongresszus jóváhagyja a szerződést, a spanyol haditengerészet az Egyesült Államok haditengerészeténél feleslegessé vált helikopterek közül fog kapni hat darabot. A tranzakció ára eléri a 155 millió dollárt. A helikopterek az átadás előtt nagyjavításon és modernizáción fognak átesni. Az SH-60F típusú tengeralattjáró vadászok átvételével az ilyen típusú helikopterek száma 18 darabra emelkedik a spanyol fegyveres erők állományában.

Spanyolország már rendelkezik 12 darab B verziójú SH-60 helikopterrel. Az első hat darabot még 1988-ban vásárolta, majd további hat helikoptert 2002-2003-ban vett át.

A spanyol haditengerészet az SH-60F Seahawk típusú helikoptereket nem csupán tengeralattjárók felkutatására fogja alkalmazni, hanem evakuálási és humanitárius segítségnyújtási feladatokra éppúgy, mint a kalózok elleni harcra. A Spanyolországnak szánt helikoptereket a General Electric által gyártott T-700-GE-401C típusú hajtóművekkel látják el.