Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kelet-kongói háború kiújulásától kell tartani

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 7. 12:18

A háború kiújulásának szélére sodródott a kongói Kivu tartományok körzete – írta a La Libre Belgique című brüsszeli lap április 6-án pénteken, saját forrásaira hivatkozva.

A fegyveres konfliktus veszélyének fő oka eszerint az, hogy Bosco Ntaganda tábornok, korábbi milíciavezér attól tart, hogy hamarosan kiadják a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, amely négy éve elfogatóparancsot adott ki ellene. Azzal vádolják, hogy 2002 júliusa és 2003 decembere között 15 éven aluli gyermekeket sorozott be katonái közé az Ituri tartományban dúló belháborúban.

A lap értesülései szerint Ntagandához csatlakoztak egy fegyveres csoport tagjai, akik korábban ugyanazon milíciához tartoztak, de az elmúlt években már a kongói hadsereg sorait erősítették. A csoport állítólag a hivatalos haderőtől elvett nehézfegyverekkel tervezi védeni a körözött parancsnokot a térségben.

Odautazott nemrégiben a kongói vezérkari főnök, Gabriel Amisi is, és felszólította a lázadókat, hogy térjenek vissza korábbi állásaikba, és adják vissza a fegyvereket. Szintén a helyszínen tartózkodik a belga hadsereg egy kongói kommandója.

Elemzőket idézve a brüsszeli lap azt írta, hogy Ntaganda csak akkor tarthatja magát a hadsereg ellenében, ha ismét igénybe veszi a szomszédos Ruanda segítségét.

A 2004-2009 között lezajlott kivui konfliktus során számos mészárlást követtek el, százezrek kényszerültek elmenekülni a körzetből. A konfliktus egy három évvel ezelőtti megállapodással elvileg lezárult, de a térségben azóta is számos fegyveres incidens történt.