Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A KFOR elbontja az úttorlaszokat, ha a szerbek nem teszik meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 17. 7:28

A koszovói békefenntartó haderő, a KFOR hétfőn elbontja az úttorlaszokat Észak-Koszovóban, ha a helyi szerbek addig ezt nem teszik meg maguk – közölte a KFOR-parancsnoksága.

Erhard Drews, a KFOR új, német parancsnoka szombaton tárgyalt a szerbek lakta észak-koszovói települések vezetőivel a térségbeli helyzetről. A KFOR közleménye szerint a felek egyetértettek abban, hogy mindenkinek joga van a szabad mozgáshoz – beleértve a helyi lakosságot, a KFOR-t és az európai uniós missziót, az EULEX-et -, de a koszovói szerbek által felállított úttorlaszok elbontásáról nem sikerült megállapodniuk.

Drews arról tájékoztatta az észak-koszovói városok vezetőit, hogy a KFOR hétfőtől közúton kíván utánpótlást szállítani a jarinjei és a brnjaki határátkelőkhöz, illetve egy ottani támaszpontjukon állomásozó katonákhoz, és amennyiben a szerbek addig nem bontják el az úttorlaszokat, akkor a békefenntartók teszik meg „békés eszközökkel".

A két átkelő feletti ellenőrzés miatt július vége óta válságos a helyzet Észak-Koszovóban. Pristina rendőröket akart oda küldeni, és ebben támogatást kapott a KFOR-tól, de a helyi szerbek ezt megakadályozták, úttorlaszokat állítottak az oda vezető utakon. A KFOR emiatt helikopterekkel szállítja a katonákat és az szükséges utánpótlást a két átkelőre.

Ivica Dacic szerbiai miniszterelnök-helyettes a Politika című lapban vasárnap megjelent interjújában arra figyelmeztetett, hogy a térségben kialakult helyzet miatt Belgrád „mindent elveszíthet", ezért ismét új határok kijelölését javasolta. Azt firtatta, hogy mi értelme van egy olyan országnak, ahol a vámosokat helikopterekkel szállítják két határátkelőre. Másrészt pedig milyen ország lenne Szerbia, ha szerves részét képezné az albánok lakta észak-koszovói Podujevo és Djakovica, ahová a szerb hatóságok csak harckocsikkal tudnának eljutni.

A miniszterelnök-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a szerbek és az albánok vitájának az oka kizárólag a terület birtoklása, ezért ezt az okot meg kell szüntetni.

Dacic hozzátette, hogy javaslatát sosem vitatta meg Boris Tadic szerb államfővel és a koalíciós partnerekkel, s mivel soha senki sem fogadta el, ezért részleteiben nem is dolgozta ki azt.