Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradás a híradókról (2.)

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. október 17. 6:19

A NATO washingtoni csúcstalálkozóján a tagállamok döntöttek arról, hogy a szövetség katonai képességeit (többek között a híradó és informatikai rendszereket is) megpróbálják a modern kor kihívásainak megfelelően fejleszteni. A műveleti követelmények híradó és informatikai igényeinek hatékony biztosítása érdekében megalakult az 1. és 2. NATO Híradózászlóalj, amelyet aztán 2010-ben egy harmadik is követett. A 3. NATO Híradózászlóalj alárendelt alakulatai között pedig egy magyar századerejű híradó és informatikai alegységet is találunk, melynek neve: Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Század (Deployable CIS Module, DCM).

Dózsa László őrnagy, századparancsnok a most formálódó új alegységgel kapcsolatban elmondta: a század feladata, hogy a NATO állandó híradó ás informatikai szolgáltatásait biztosítsa műveleti területen (vagy NATO gyakorlatokon) a települő NATO vezetési pont (tervezetten dandár szintű vagy annál magasabb szervezet) számára. A század az elrendelt feladat méretétől függően kötelékben, vagy adott esetben egyes alegységei alkalmazásával végzi tevékenységét többnemzetiségű környezetben. Mindamellett a szövetség előzetes hozzájárulásával a század nemzeti feladatok ellátására is igénybe vehető.

Az alegység számára a meghatározott feladatok teljesítéséhez szükséges technikai eszközöket a NATO biztosítja. A technikai eszközökkel való teljes feltöltést követően az alegység eszközparkját RH (rövidhullámú) és URH (ultrarövid hullámú) rádiók, rádiórelé-állomások, műholdas antennák és az ezekhez szükséges szállítóeszközök, illetve különféle szerverek, munkaállomások és egyéb végberendezések fogják majd alkotni, amelyek jelenleg beszerzés alatt állnak.

A századot 2008 decemberében hozták létre az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományában, a beosztások feltöltését pedig 2009 márciusában kezdték el, elsődlegesen az ezred állományából.

A válogatásnál alapvető szempont volt az angol nyelvtudás, az általános katonai, és a magas fokú szakmai ismeretek megléte. Jellemző, hogy még az őrmesterek számára is elvárás a STANAG 6001 szerinti 2.2.2.2-es típusú (azaz középfokú) angol nyelvvizsga. A század állományának továbbá a legmagasabb szintű fizikai (T4-es) elvárásoknak is meg kell felelnie.

A célirányos általános katonai és szakmai felkészítés idén februárban kezdődött belföldön (elsősorban az ezred alegységeinél, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában), valamint külföldön (a latinai NATO Híradó és Informatikai Iskolában, Olaszországban). Az előzetes tervek szerint a Nemzeti Telepíthető Híradó- és Informatikai Századnak 2012. január elsejéig kell felkészülnie a NATO által szállított modern híradó eszközök fogadására.

Dózsa László őrnagy szerint ez a képesség hosszú távon többek között azért is hasznos a Magyar Honvédségnek, mert a század állománya olyan korszerű, naprakész híradó és informatikai ismeretekre tehet szert, amelyet a későbbiekben a Magyar Honvédségben rendszeresítendő modern tábori híradó eszközök üzemeltetése és karbantartása során is hasznosítani tudnak. Véleménye szerint a századnál végzett tevékenység során olyan missziós gyakorlati tapasztalattal, jó nyelvtudással, illetve B, C, E kategóriás jogosítvánnyal rendelkező katonákat lehet kinevelni, akik a híradás- és informatika terén bárhol megállják a helyüket.

A századnak a jelenleg létező legmodernebb híradó és informatikai rendszereket kell majd üzemeltetnie, és a NATO tervei szerint már 2012-től fokozatosan bevonásra kerül a szövetség különböző nemzetközi gyakorlataiba.

A századnak hamarosan átadásra kerül egy készlet LINC-E (Limited Interim NRF CIS Capability – Enhanced) nevű híradó és informatikai komplexum. Ez az eszköz átmeneti megoldást jelent a század technikai eszközzel való ellátására a végleges híradó és informatikai eszközök megérkezéséig, de ez is modern berendezés. Repülővel, helikopterrel, vagy akár közúton is eljuttatható a hadműveleti területre; ahonnan, telepítése után ellátja feladatait.

Egyébként augusztusban a század egy része Csehországban már megismerkedett ezzel az eszközzel, október közepétől pedig két katona a Steadfast Juncture hadgyakorlaton vesz részt, ahol az eddig elméletben tanultakat átültetheti a gyakorlatba.

 

Fotó: Archív és MH 43. HVTE