Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A KFOR visszavonult egy szerb útakadálytól Észak-Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 31. 20:27

Az összetűzés elkerülése érdekében a KFOR-erők péntek este visszavonultak az egyik útakadálytól, amelyet több száz koszovói szerb emelt a szerb határ közelében – közölte július 30-án, szombaton a NATO vezette alakulat parancsnoka. „Megtehettem volna, hogy erővel elbontatom az útakadályt, de úgy döntöttem, hogy nem teszem, mert közben sok bűnöző és szélsőséges jött ide. Elképzelni is szörnyű, meddig fajult volna a helyzet” – mondta Erhard Bühler vezérőrnagy.

A KFOR szóvivője hozzátette, hogy a parancsnok „a vérontás elkerülése érdekében" döntött így.

A úttorlaszt építő szerbek örömujjongásba törtek ki, amikor a KFOR amerikai és szlovén katonái visszafordultak a Koszovót Szerbiával összekötő legjelentősebb úton, és az Ibar folyón át visszatértek Koszovó zömmel albánok lakta déli részébe.

Borislav Stefanovic, Szerbia főtárgyalója Koszovó ügyében, üdvözölte a KFOR-parancsnok döntését, és azt állította, hogy közel a megállapodás a Szerbia és Koszovó közötti két határátkelőhely fölötti ellenőrzés kérdésében.

A pristinai hatóságokat azonban valószínűleg felbosszantja ez a fejlemény.

Péntek délután Zvecan településnél körülbelül ezer szerb gyűlt össze, hogy megakadályozzon a továbbhaladásban egy KFOR-konvojt, amely a felégetett jarinjei átkelőhöz igyekezett. A fatörzsekből, autógumikból, kövekből és haszonjárművekből emelt torlaszok elbontásáról Bühler és Goran Bogdanovic, a szerb Koszovó-ügyi miniszter tárgyalt. Az akadályok eltávolításán kívül arról is szó volt a megbeszéléseken, hogy ki ellenőrizze a vitatott határátkelőhelyeket.

Belgrád már az előző nap azt követelte a KFOR-tól, hogy ismét szerb hivatalnokok teljesíthessenek szolgálatot a két vitatott határátkelőhelyen, Jarinjénél és Brnjaknál.

Ezzel szemben Bühler közölte, hogy az átkelőhelyeken a jövőben a koszovói központi kormány vámőreinek és határrendőreinek nyújtanak támogatást.

A pristinai kormány Jarinje és Brnjak ellenőrzésével ki akarja terjeszteni fennhatóságát Koszovó szerbek lakta északnyugati részére.