Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kibertér védelme közös felelősség

Tudományos kiber együttműködés ágazaton belül és kívül

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Tischler Zoltán, MH Kiberműveleti Parancsnokság |  2024. március 14. 14:57

Nemzetközi Katonai Kibertér Műveleti Konferenciát tartottak Szentendrén. A hiánypótló rendezvény célja a katonai kibertérrel összefüggő aktuális kérdések megvitatása volt, illetve a tapasztalatok és eredmények megosztása az ágazati szereplők és a civil szakemberek között. A szakmai előadások mellett a honvédségi, a katonai nemzetbiztonsági és nemzetközi szakértőkkel folyt kerekasztal beszélgetés a kibertér műveletek feladatairól.

0307_Szentendre_Nemzetközi Katonai Kibertér Műveleti Konferencia_0

A konferenciát a fiataloknak meghirdetett, MH Kiberbiztonsági Kihívása (MHCSC’24) verseny előzte meg. A megmérettetés két fordulóból állt, az online fordulóra közel harmincöten jelentkeztek, amelyből az élő, on-site fordulóba már csak a már csak tízen kerültek be. A cél az informatikai rendszerek sérülékenységének kihasználása volt, „Szerezd meg a zászlót!” (Capture the flag) típusú feladatokon keresztül, természetesen etikus keretek között. A digitális játszótéren a fiatalok, különböző nehézségű kiberbiztonsági feladatokon mentén mérhették össze tudásukat, amelyet egy automatikus pontozó rendszer értékelt. A legjobb három helyezett – urak és hölgyek vegyesen – kiemelkedő szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot ezen a megmérettetésen. A verseny egyik fontos célja volt a toborzás is, mert a honvédelmi ágazatnak szüksége van kiemelkedő tudású kiber szakemberekre.

A konferencia mottója: a „Gondolkodjunk együtt!”, amellyel Talabos Tibor ezredes, az MH Kiberműveleti Parancsnokság megbízott parancsnoka nyitotta meg a rendezvényt, teljesült. Dr. Kucsera Erika ezredes, a Kibertér Műveleti Központ központvezetője a kibertér műveletek hatékonysága érdekében a legújabb, aktuális fenyegetések taktikák, technikák és eljárásrendek bemutatását vetítette elő a konferencia programjára utalva. Alábbiakban a konferencián elhangozott előadásokból válogatunk.

Kiberképzés a megújuló honvédségnél

A folyamatosan modernizálódó magyar haderő számára a kihívást a jó szakemberek felkutatása és a meglévő állomány „tudatosítása” jelenti. Umhauser Balázs százados, az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ Képzés és Gyakorlattámogató Osztály osztályvezető-helyettese mutatta be a honvédségnél zajló kiberbiztonsági képzéseket. A Kibertudatosság tanfolyam mindenkinek szól, ezen a mindennapi munkavégzés során jelentkező komplex ismereteket adják át a résztvevőknek (adatbiztonság, kockázatkezelés, erős jelszavak, hacker típusok, mobilfenyegetettség, wi-fi biztonság, stb.). Létezik képzés a katonai döntéshozók számára is, ahol online fenyegetettségekben, technológiai irányvonalak mentén, a NATO kiberműveleti tervezési modelljében és egyéb kardinális témákban szerezhetnek jártasságot a résztvevők. A Kiberbiztonsági üzemeltetés képzés a honvédségnél dolgozó informatikai szakembereknek szól. A Python programozás is tanulható, szakembereknek szintén elérhető az Etikus hacker képzés. Az osztály jövőbeli tervei között szerepel a tanfolyamok akkreditálása, a portfólió bővítése, a támogató infrastruktúra fejlesztése.

„A kibertér védelme mindenki felelőssége – mondja Umhauser Balázs. – Így az alakulatoknál mindig meghirdetjük a lehetőségeket. Havonta több interaktív képzés van, alapesetben tizenhat fős mind. Terveink közt szerepel egy e-learning platform bevezetése, amellyel szintén kibervédelmi tudatosságra szeretnénk nevelni a honvédelmi tárca dolgozóit.”

0307_Szentendre_Nemzetközi Katonai Kibertér Műveleti Konferencia (1)

Digitalizálódó világ, növekvő kiberbűnözés

Az online problémák gyors felismerést és reakciót igényelnek. A „Gondolkozzunk együtt!” mottójú szentendrei konferencián szó esett a kibertér a katonai műveletekbe történő integrálásáról, a fenyegetettségek trendjeiről, a társadalmi hatásokról. Forró Tamás rendőr főhadnagy, a Terrorelhárítási Központ munkatársa, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Műszaki Doktori Iskola doktorandusza a kiberhadviselés és a kiberterrorizmus közötti vékony határok kérdéseit részletezte. Ahogy a 9/11 megdöbbentette a világot, úgy tartogathat még tragikus fordulatokat a kiberterrorizmus is. Szó esett a témával kapcsolatos egyetemi kutatásokról, az ukrán-orosz háború kiberhadviselési jelenségeiről, a Magyarországon is hatályos szabályozásokról és elvárásokról.

A konferencia további kiemelt témái között szerepelt a katonai és civil szervezetek közötti gyakorlati együttműködés is.