Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO parancsnoki elismerés Norfolkban

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív |  2024. március 14. 15:17

A legmagasabb elismerést vehette át a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT) parancsnokától, Phillipe Lavigne tábornoktól, dr. Németh Gergely, a szövetség jövőkutatásért felelős stratégiai előrelátási csoportjának vezetője.

20240314_nemethgergely

Az elismerés átadása során Phillip Lavigne vezérezredes úgy fogalmazott: a magyar szakember sikeresen vezette a Transzformációs Parancsnokság jövőkutatási rendszerének megújítását és a legjobb csapatteljesítményt tudta kihozni a NATO ACT Stratégiai Előrelátási Részleg elemzőiből. Dr. Németh Gergely első magyarként részesült a legmagasabb szintű NATO parancsnoki elismerésben. A Honvédelmi Minisztérium korábbi védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a hivatalos indoklás szerint, az elmúlt két évben jelentős szerepet játszott a szövetséges stratégiai előrelátási funkció újjáélesztésében. Emellett – a NATO Stratégiai Előrejelzési Elemzés (NATO Strategic Foresight Analysis 2023) és a NATO Jövőbeni Műveleti Környezete (NATO Future Operating Environment) tanulmányokkal – kialakította a szövetséges jövőkutatás új alapvetéseit és kiépítette a hosszú távú stratégiai előrejelzés rendszerét. Ezen felül kiterjedt kutatói hálózatot hozott létre a szövetséges nemzetek, egyetemek és kutatóintézetek részvételével.

Dr. Németh Gergely mindezeken túl fontos szerepet játszott az éghajlatváltozás biztonsági és katonai következményeinek szélesebb körben történő megismertetésében is. A virginiai Norfolkban települő NATO Transzformációs Parancsnokság fő feladata a NATO katonai képességeinek hosszú távú (10-20 éves) fejlesztése. A NATO ACT-t 2003-ban alakították és Magyarország a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt helyezett a szövetségi transzformációs folyamatok támogatására.