Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzés kitartást követel az állománytól

Szöveg: Csák Tímea |  2009. december 14. 8:44

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségében 2009. október 7-én 136 fővel három hónapos alapkiképzés kezdődött, amely jelenleg a kilencedik hétnél tart. A kiképzés mind az alakulat, mind az állomány részére nagy kihívást jelent.

Kihívás a Zrínyi Miklós Laktanya számára elsősorban azért, mert utoljára 2004-ben tartottak kiképzést, akkor még sorállománnyal. Az újoncok számára pedig azért, mert legtöbbjük korából adódóan nem volt sorkatona, így csak hallomásból ismeri a Magyar Honvédséget. Ez jól látszott azon a véleményezésen is, amelyet a kiképzésről írtak. Akkor többen megjegyezték, hogy valójában nem arra számítottak mint, amit most csinálnak nap, mint nap. Szokatlan a feszített munkatempó, sok a tananyag, amelyből minden héten számonkérés van. Most lehet, hogy valamennyiük számára haszontalannak és keménynek tűnik a kiképzés, azonban az elsajátítottakból a jövőben előnyt fognak kovácsolni. A kiképzendő állomány napirendje eltér az általánostól, hiszen a heti kiképzés 60 órából áll. A reggeli ébresztőt, körlettakarítást, a rajszemlét és a reggelit délutánig alaki foglalkozások, irányított szabadidős elfoglaltság és kiképzés követi, amely a kötelező testnevelés foglalkozásokat is magába foglalja. A délelőtti sportfoglalkozások mellett reggelenként is edzőruhát húz a kiképzendő állomány kivéve akkor, amikor terepfoglalkozások vannak.

A mindennapos testnevelés foglalkozásoknak a kiképzés hetedik hetére meglett az eredménye. A bevonulás hetén a kötelező fizikai állapotfelmérés során kiderült, az állomány több mint fele nem érte el a megfelelő szintet. Mára ez teljesen megváltozott, hiszen a második ciklus után már 90 %-ban teljesíteni tudják a megfelelő szintet, s legjobban az akadálypálya leküzdését részesítik előnyben.
Mára 115 –en maradtak azok, akik nap, mint nap részesei a kötelező foglalkozásoknak.
A kiképzés jelenleg a kilencedik hétnél tart. Az elmúlt időszakban az elméleti foglalkozások nagy része lezajlott, átvették és megtanulták az alapvető jogszabályi és katonai ismereteket, valamint részt vettek lőelméleti, műszaki és vegyvédelmi foglalkozásokon. Már elkezdődtek a gyakorlati foglalkozások is.

A dóci gyakorlótéren többek között sikeresen végrehajtották az alaplőgyakorlatot karabéllyal, a szakalap lőgyakorlatot pisztollyal, illetve az alap kézigránátdobó gyakorlatot. Mindezeket harcászati foglalkozások követték. A kiképzés további része is kitartást követel az állománytól, hiszen előttük áll még a 20 km-es menetgyakorlat Dóc és Sándorfalva térségében, valamint a robbantás foglalkozás. A kötelező foglalkozások mellett helyet kapott a hagyományápolás is oly módon, hogy az állomány számtalan katonanótát tanul, így december 18-án menetdal -versenyt szerveznek.
Az ünnepeket követően január 4-én megújult erővel folytathatják a kiképzés utolsó ciklusát, amely az 1-es számú nappali és éjszaki lőgyakorlatot, valamint a kézigránát dobó gyakorlatot tartalmazza komplex harcászati foglalkozásokkal egybekötve. S végül január 20-án és 21-én záróvizsgát tesznek. A kiképzők reményei szerint január 22-én pedig az ünnepi kibocsátást azzal a 115 fővel tudjuk végrehajtani, akik sikeresen teljesítették a három hónapot.

1595894463