Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évzáró kibocsátás Szentendrén

Szöveg: Papp Nikolett, Dr. Varga József <br /> |  2009. december 14. 8:30

December 10-e zsúfolt napot jelentett a MH Központi Kiképző Bázis és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola állománya számára, hiszen reggeltől estig különböző rendezvényekkel telt el. A zászlódíszbe öltöztetett Kossuth- téren a 129 kibocsátásra váró szerződéses legénységi állományú katona tiszteletére felsorakozott az MH KKB és az MH KPTSZI állománya.

Az első program ugyan kissé kilógott az események sorából, mivel reggel nyolc órakor a két katonai szervezet állománygyűlésén a laktanyai renddel, fegyelemmel és a szolgálati kötelmekkel kapcsolatos parancsnoki elvárások hangzottak el. A sorakozó, amely tizenegy órakor kezdődött már az ünnep jegyében telt .

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a kiképző bázis parancsnoka külön köszöntötte Dr. Kovács Árpád altábornagyot, a Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészének helyettesét, katonai főügyészt, Dr. Lenkey László mk. dandártábornokot, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal igazgatóját, Michele Fasciano ezredest, az Olasz Köztársaság budapesti katonai attaséját, az attasétestület doayen-jét, valamint Bogdán Tibor törzszászlóst, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósát.

1595894461
 

Ezúttal is megtisztelte látogatásával a rendezvényt Elkán Károly nyugállományú vezérőrnagy, aki korábban budapesti helyőrségparancsnokként szolgált.
A parancsnok a kibocsátott katonákhoz intézett beszédében a bázis alapfeladatait felidézve hangsúlyozta, hogy az alapkiképzés során az egyik legfontosabb szempont a készségszint megteremtése a csapatkiképzéshez, a katonai közösségbe való beilleszkedés segítése, az egymás iránti felelősségérzet kialakítása, valamint a fiatalok fizikai állóképességének fejlesztése egy esetleges harci bevetés sikere érdekében. A sorakozó adott alkalmat arra is, hogy a parancsnok elbúcsúztassa Mikusi Zsolt ezredes parancsnok-helyettest (nemzetközi ügyek), aki megkezdi féléves szolgálatát az afganisztáni NATO főparancsnokságon, mint a Nemzeti Fejlesztési Iroda igazgató-helyettese.

1595894462
 

Ebéd után igazán bensőséges, családias hangulatú, gyerekzsivajtól hangos, karácsonyt idéző közösségi rendezvény kezdődött. A bázis és az iskola katonái, közalkalmazottai és családtagjaik részére ünnepi délutánt szervezett az MH KKB Művelődési Központja. A bázis zenekarából alakult trió, illetve a Honvéd Együttes művészeinek műsora lekötötte minden korosztály figyelmét. A kézműves foglalkoztató helyek, az ügyességi játékok, a távirányítós harckocsi modellek vagy az arcfestés megdobogtatta az önfeledten szórakozó apróságok szívét.

1595894462
 

Az esti ünnepi koncert keretében került sor a legjobbak elismerésére és minden állománykategóriában „Az Év Szentendrei Katonája" cím átadására. Ezt követően a helyi nyugdíjas klub tagjai adtak zenés-táncos műsort, illetve a bázis zenekara és annak kíséretében Laczó András operaénekes, az Operaház magánénekese szórakoztatta a nagyérdeműt.

1595894462
1595894462