Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. február 28. 11:18

Közös koszorúzással adózott Székesfehérvár városa, Fejér megye önkormányzata, a megyei kormányhivatal, valamint a település fegyveres és rendvédelmi szervei – így az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alakulata is – a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt.

_CSL3974

A magyar Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata alapján, február 25-e a vörös diktatúra által meghurcoltak és ezen ideológia nevében legyilkolt áldozatok emléknapjává vált.

A rendezvényen a díszőrök bevonulását és a Himnusz felcsendülését követően a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort az Ötvenhatosok terén. A diákok a kommunista berendezkedés működésének valóságát tárták az egybegyűltek elé. Felidézték a köztársaság-ellenes összeesküvés vádjával letartóztatott, majd a Szovjetunióba hurcolt Kovács Béla, egykori kisgazdapárti főtitkár történetét, valamint számos, a korszakban alkotott költő, író visszaemlékezéseiből vett idézeteket adtak elő.

_CSL3915

Sokmillió embert életétől, szabadságától, egészségétől, emberi méltóságától fosztottak meg hosszú időn át egy hatalmas és félelmetes, ideológiáktól vezérelt gépezet nevében. Ők, választott hivatásuk, erkölcsi tartásuk, hitük, vagy éppen a közösségért érzett felelősségük okán fosztattak meg szabadságuktól. Minderről Lehrner Zsolt alpolgármester szólt a jelenlévőknek.

A katonai részvétellel zajlott koszorúzáson a Magyar Honvédség Parancsnokságának és Székesfehérvár Helyőrségben szolgálók képviseletében Vokla János, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka helyezte el az emlékezés virágait a tér mementójánál.

A Szózattal záródó eseményen közreműködött a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, Ruff Tamás őrnagy, zenekarvezető irányításával.