Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A korábbi ausztrál miniszterelnököt fogadta Benkő Tibor

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. február 21. 11:03

Udvariassági látogatáson, hivatalában fogadta Tony Abbottot, Ausztrália korábbi miniszterelnökét Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A találkozón a biztonságpolitikai és geopolitikai helyzetértékelés mellett szó esett a védelmi fejlesztésekről, az egész világot sújtó migrációs helyzetről, valamint Ukrajnáról is.

LALA9687

A találkozó során a honvédelmi miniszter és a volt miniszterelnök egyetértettek abban, hogy a világ biztonsági helyzete az elmúlt években jelentősen romlott, ami a nagyhatalmi szembenállások és a tartós terrorfenyegetettség együttesének köszönhető.

Benkő Tibor kifejtette: Magyarország számára a keleti és a déli biztonsági kihívások közül a déliek hatnak közvetlenül biztonságunkra. Az ukrán-orosz konfliktus kapcsán a honvédelmi miniszter elmondta: hazánk katonai értelemben közvetlenül nem érzi magát fenyegetve Oroszország által, ugyanakkor az ukrajnai konfliktus eszkalációja rontja és közvetetten hazánk biztonsági helyzetét is befolyásolja. „Ezért következetesen támogatjuk a NATO kettős megközelítését, amely kapcsán a párbeszédre helyezzük a fő hangsúlyt, de egységben szövetségeseinkkel, készülünk az elrettentési képesség erősítésére is” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: kiállunk Ukrajna szuverenitása, területi integritása mellett, de nem tudunk eltekinteni a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő jogfosztástól sem.

LALA9699

Az illegális migráció kapcsán Benkő Tibor hangsúlyozta: ahogy Ausztráliának, úgy Európának és így Magyarországnak is hatalmas problémát jelent az illegális migráció. A magyar álláspont továbbra is egyértelmű: a problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeztek. Ezt a megközelítést tükrözi Magyarország nemzetközi katonai szerepvállalása is.

A felek egyetértettek abban, nagyon hasonló módon ítélik meg az új típusú biztonsági kihívásokat. A két ország biztonság- és védelempolitikai felfogása is hasonlít: szükségesnek tartjuk és célul tűztük ki a haderőink jelentős modernizációját és a védelmi kiadások előrelátó, tudatos, tervszerű növelését.

A korábbi ausztrál miniszterelnök a Danube Institute biztonság- és geopolitikai konferenciájának előadójaként érkezett Magyarországra. A rendezvényen számos nemzet szakértői – köztük a Honvédelmi Minisztérium képviselői is – vesznek részt előadóként. A rendezvényen előadások és panelbeszélgetések keretében tárgyalják meg a geopolitika és a biztonság aktuális összefüggéseit.