Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormány benyújtotta a csádi katonai misszió indítására vonatkozó javaslatot

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Lakatos Péter / MTI |  2023. október 18. 7:37

A kormány nevében a Honvédelmi Minisztérium benyújtotta a csádi katonai misszió indítására vonatkozó javaslatát. A katonai misszió tervét már múlt héten ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

65296c18b6dd3950000272 másolat

A csádi elnök meghívására tervezett misszió célja Csád stabilitásának és ezáltal Európa és Magyarország biztonságának erősítése, az Afrika felől fenyegető újabb migrációs hullámok fékezése. A magyar katonák jelenléte erősíti a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint segítik a Hungary Helps programban zajló humanitárius segítségnyújtás és helyi fejlesztések zavartalanságát.

A csádi katonai misszió bejelentésekor Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: „a veszélyek korát éljük. Már két súlyos fegyveres konfliktus is zajlik, és milliószámra özönlenek a migránsok Európába Afrikából és a Közel-Keletről.” A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország kész további feladatokat vállalni Európa és Magyarország biztonságának megerősítéséért.

Rámutatott: a brüsszeli bevándorláspárti politika nagy bajt hozott Európára, a bevándorlók tömege biztonsági kockázattal és terrorizmussal fenyegeti Európát. Elmondta: erre az izraeli–gázai események és a brüsszeli terrortámadás európai következményei is figyelmeztetnek, a bevándorlókkal együtt a közel-keleti konfliktusok Európa nagyvárosaiban is megjelentek, erőszakos tüntetések indultak. Magyarország továbbra is a béke megőrzését, a migráció megállítását és a határok védelmét tartja az első számú feladatnak – tette hozzá. A miniszter kiemelte: a katonai misszió indítása azért fontos, mert a Száhel-övezetben lévő Csádnak kulcsszerepe van az afrikai migráció megfékezésében. Amennyiben Csád instabillá válik, akkor teljesen átszakadhat a migrációs gát Európa felé.

A miniszter úgy fogalmazott: mivel álláspontunk szerint nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget oda kell vinni, ahol arra szükség van, a magyar kormány úgy döntött, hogy komplex támogatást nyújt az országnak; az elmúlt hetekben a Hungary Helps Program keretében humanitárius és fejlesztési központ nyitását készítette elő, illetve több héten át orvos- és humanitárius misszió segítette a helyiek ellátását. A mostani határozati javaslat benyújtásával a kormány arra tesz javaslatot, hogy 2024 tavaszán egy legfeljebb 200 fős katonai missziót is indítson Csádba annak érdekében, hogy megfékezzük a migrációt, segítsük a terrorizmus elleni küzdelmet, és támogassuk a humanitárius segítségnyújtást – mondta el a napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a tervezett magyar katonai misszió katonaszakmai szempontból is jelentősnek számít, mivel a térségben jelen lévő más nemzetekkel együttműködésben, de önálló magyar szerepvállalásként indulhat el.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Kapcsolódó cikkek