Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A közös akarat hegyeket mozgatott meg”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor |  2023. március 13. 19:17

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, a honvédelem érdekében tevékenykedő civil személyek részére tartottak ünnepséget a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban, március 13-án, hétfőn. A rendezvényen elismeréseket adott át Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára és Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

2023_03_stefania_civilek_kituntetese (1)

„A forradalom résztvevői közül sokan nem gondolták, hogy március 15. sorsfordító napja lesz a magyarságnak, olyan nap, amely 175 év elteltével is legnagyobb nemzeti ünnepünk és töretlenül a magyarság szimbóluma. Megtestesíti nemzetünk szabadságvágyát és hazaszeretetét” – fogalmazott az államtitkár a Stefánia Palota dísztermében tartott ünnepségen.

Gion Gábor hozzátette: a forradalom utáni szabadságharc egyik legnagyobb eredménye kétségkívül a Magyar Honvédség létrejötte volt, hiszen megalakulása előtt még tervként sem létezett, majd megalakítása után néhány hónappal már egy ütőképes hadsereg állt fel.

2023_03_stefania_civilek_kituntetese (14)

„A korszerű és fejlett haditechnika mellett a Magyar Honvédség erős és nélkülözhetetlen tartóoszlopa a katonák bajtársiassága, hazaszeretete, elkötelezettsége” – hangsúlyozta Gion Gábor.

1848. március 15-én, a kifüggesztett 12 pont fölé papírra azt írták: „Legyen béke, szabadság, egyetértés!” „A közös akarat hegyeket mozgatott meg. Cenzúrázatlanul nyomtatták ki a Nemzeti dalt és a 12 pontot, forradalmi kormány alakult, kiszabadították börtönéből Táncsics Mihályt, este pedig a Nemzeti Színházban, a Bánk bánnal ünnepelték a forradalom győzelmét.Ma is ugyanezt szeretnénk, békében élni, megőrizni önállóságunkat, függetlenségünket, nemzetállamunkat” – fogalmazott az államtitkár.

Az ünnepi beszédet követően Gion Gábor államtitkár és Bozó Tibor vezérőrnagy elismeréseket adott át, majd a rendezvényen résztvevők a Honvéd Férfikar forradalomhoz kapcsolódó műsorát hallgatták meg.