Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gróf Hadik Andrásra emlékeztek Szerbiában

Szöveg: Veres Attila őrnagy | Fotó: Turcsányi Melinda |  2023. március 13. 21:08

Március 12-én a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület gróf Hadik András halálának évfordulóján, emléke előtt tisztelegve tartott ünnepséget Futakon, Szerbiában. Az ünnepségen megjelent a belgrádi Magyar Nagykövetség Véderő Attaséhivatal állománya, a Belgrádban szolgáló honvédtisztek és családtagjaik, valamint Ausztria Szerbiában akkreditált véderőattaséja is. A megemlékezés során az egybegyűltek koszorút helyeztek el gróf Hadik András sírhelyén, amely Futakon, a Jézus Szíve-templomban található.

Hadik_megemlékezés_11

A megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Vajdaság Autonóm Tartomány Parlamentjének elnöke, Fejes Pál alezredes véderő attasé és Veres Attila őrnagy attaséhelyettes, illetve Christian Smutek ezredes, osztrák véderőattasé, valamint Fremond Árpád, az MNT elnöke, a sándoregyházi al-dunai székely közösség tagjai, a magyar katonai hagyományőrző szervezetek és lovagrendek képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

Az ünnepi megemlékezés az újvidéki Európa Kollégium dísztermében folytatódott, ahol Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottság kultúrával megbízott tagja mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően Lázár Balázs részéről „Gróf Hadik András, a katona”, majd Katona Csabától „Gróf Hadik András, a diplomata” címmel hallgathattak meg a résztvevők előadást.

Az ünnepi program a Manó táncegyüttes „Hadik” című előadásával zárult, amelyhez a topolyai Csalóka zenekar szolgáltatta a zenét. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal valósult meg, hiszen gróf Hadik András személyisége nem csak a hazai és dél-bácskai, valamint újvidéki magyarság számára fontos, hanem munkásságát a szerb, a ruszin és a szlovák történelemben is elismerik.

Hadik_megemlékezés_3

Gróf Hadik András (Andreas Reichsgraf Hadik von Futak) 1710. október 15-én született Csallóközben. Gróf Hadik András tábornagyot Mária Terézia „leghűségesebb huszárjaként” tartották számon. Hadik a XVIII. század jeles magyar történelmi szereplője volt, katonaként, diplomataként és földbirtokosként is fontos szerepet játszott. Ő telepítette Moldvából Bukovinába a hadkötelezettség elől elmenekült székelyeket: róla nevezték el Hadikfalva és Andrásfalva településeket. Mária Terézia bizalmasa, és magyar politikájának egyik fő képviselője volt. A császárnő 1763-ban grófi rangra emelte, 1771-ben pedig neki ajándékozta a futaki kamarai uradalmat a hozzá tartozó hat településsel: Futak, Glozsán, Petrőc, Kiszács, Piros és Begecs falvakat.

Gróf Hadik András 1790. március 12-én hunyt el, a források szerint Bécsben, de vélelmezhetően Futakon. Saját kívánságára a futaki barokk stílusú templom főbejárata alatt levő családi kriptában helyezték örök nyugalomra. Később a templom 1906-os átépítésekor Hadik András, valamint feleségének és egyik gyermekének maradványait az új templom jobb oldali tartófalának alapzatába, az oltár közelébe helyezték el – a helyet sírfelirat jelöli.

Kapcsolódó cikkek
hadik_cover

Hadik március 9-től a mozikban

2023. február 11. 11:00

HadikA

A merész és szorgalmas hadvezér

2023. március 12. 7:47