Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kultúra erőt és biztonságot jelent

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. január 21. 21:13

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepséget tartottak Veszprémben a helyőrségi művelődési otthon színháztermében. Az ünnepségen felléptek azok az együttesek, amelyek a művelődési otthonban kapnak helyet, vagy valamilyen más formában kötődnek a város egyik kulturális centrumához.

Az ünnepséget a fegyveres erők nyugdíjas klubjának „Táborállás dalosköre" nyitotta meg, akik régi katonadalokat, nótákat énekeltek.

Ezt követően Szűcs Pál ezredes, a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnoka mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében kiemelte: ez az ünnep még nem vált a nemzeti tudatunk részévé, nincsenek igazán mély gyökerei. “1989 óta emlékezünk meg erről a napról és hajtunk fejet a kultúra nagyjai előtt. A megemlékezés célja nem lehet más, mint hogy felhívjuk a figyelmet azokra az értékekre, amelyek az évszázadok alatt az elődeinknek sikerült megőrizniük. A kultúra a több mint ezer év alatt a magyarság összetartó ereje volt", hangzott el. A továbbiakban hangsúlyozta: “A kultúra igazi lényege az, hogy maga is alakít, gondolkodásra, válaszadásra és cselekvésre késztet, de formálja a személyt és egyben átalakítja.

1595895925
A kultúrának tehát valós ereje van: Meglátja a lényeget, segít az önismeret kialakulásában és tudatot is formálja. Híd az egyén és a társadalom többi tagja között."

A továbbiakban elmondta: a kultúra egyszerre különbözteti meg az országokat és népeket egymástól, de egyben egy közösségé kovácsolja össze őket a megismerésükkel. “A magyar kultúra a történelme során megtartotta és erősítette a nemzeti azonosság tudatunkat, ami segítette az európai közösséghez való kapcsolódást. A magyar kultúra ma már része Európa kulturális sokszínűségének. Amikor a válságos időkben az oktatáson, vagy a kultúrán spórolunk megfeledkezünk arról, hogy ez a két terület jövőt befolyásolja. Egy régi kínai filozófus azt mondta: Ha egy évre tervezel, vess magot. Ha tíz évre tervezel, ültess fát. Ha száz évre tervezel, tanítsd a népet!", fogalmazott Szűcs Pál.

A parancsnok a helyi kulturális lehetőségek felsorolását követően köszönetet mondott mindenkinek, akinek a kultúra szervezésével, terjesztésével és ápolásával foglalkozik, mert a megítélése szerint ezek az emberek –„ áldozatos, sok energiát igénylő, anyagilag kevésbé támogatott munkát végeznek, sokszor szinte megszállottan".

Befejezésként elmondta – „ha majd ezt a napot nem csak a közművelődésben és az oktatásban dolgozók, hanem mindenki, művészek és befogadók, egymást megbecsülő közösségben együtt ünnepelik, akkor mondhatjuk Petőfi szavaival: Megálljunk, mert itt van már a Kánaán!"

Az ünnepség második részében a HEMO kulturális csoportjai adtak műsort. Fellépett a HEMO Winner Versenytánc Együttese, a HEMO Modern Táncműhely, a Honvéd Bakony Táncegyüttes, valamint a Gizella Nőikar. A műsort a „Forrás Színház" előadói, versekkel színesítették.

1595895925
1595895925