Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lázadók újra előrenyomulással próbálkoznak Tripoli irányában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 9. 16:51

A líbiai lázadók július 8-án, pénteken újra megpróbáltak előrenyomulni a Moammer Kadhafihoz hű erőkkel szemben, de heves tüzérségi tűzbe kerültek. Mindez két nappal azután történt, hogy két fronton is támadást indítottak Tripoli irányában. Helyi kórházi források szerint legalább öt lázadó esett el és további 17 sebesült meg a földközi-tengeri kikötővároshoz, Miszrátához közeli fronton, ahol a keletről Tripoli irányába nyomuló felkelőket Zlítennél heves tüzérségi tűz alá vették a kormányerők.

A Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő Zlíten egyike azoknak a még kormányellenőrzés alatt álló városoknak, amelyek útját állják a felkelők főváros elleni offenzívájának.

A Miszráta felől indított támadással párhuzamosan szerdán a fővárostól délnyugatra fekvő Nyugati-hegységben is megindult a felkelők előrenyomulása, de áttörést egyelőre nem sikerült elérni.

A térségben a NATO harci repülőgépei négy hullámban támadták péntek délután a Kadhafihoz hű erőket. A bombák a lázadók egyik fegyverese szerint attól az al-Kavalis falutól keletre csapódtak be, amelyet a lázadók szerdán foglaltak el, miközben támadásba lendültek a stratégiai fontosságú Bir el-Ganám és Gariján városok irányában, amelyek alig 50-70 kilométerre fekszenek Tripolitól. Az észak-atlanti szövetség ugyanakkor a líbiai vezetőhöz hű csapatok átcsoportosítására figyelmeztette a lázadókat.

A Tripoli központjában lévő Zöld téren újabb több tízezres Kadhafi-párti tüntetést tartottak törzsi vezetők részvételével a pénteki nagyima prédikációihoz kapcsolva. A résztvevők ezúttal is „a forradalom vezetőjének" dicsőségét zengő jelszavakat skandáltak, a korábbi alkalmaktól eltérően azonban Kadhafi ezúttal nem intézett üzenetet híveihez.

A szertartást vezető imám azt harsogta, hogy „ütött a dzsihád (a szent háború) órája". „Országunkat az árulók által támogatott keresztes erők rohanták le, menjetek harcba ellenük" – mondta. „A nép örökre Moammer ezredest akarja." Ali Abu-Szovah imám azt is mondta az imádkozóknak, hogy Líbia képes átalakulni a Nyugat intervenciója nélkül is. „Hogyan engedhetünk meg egy ilyen beavatkozást, miközben látjuk mi történt a szeretett Irakban és Afganisztánban?"

A felkelők székhelyéül szolgáló kelet-líbiai Bengáziban közben diplomaták bejelentették, hogy az ENSZ a Líbiára kirótt szankciók enyhítését mérlegeli.

Közlésük szerint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonbeszélgetést folytatott csütörtökön Bagdadi Mahmúdi líbiai miniszterelnökkel, akitől a harcok leállítását és a lakosság helyzetének javítását kérte. A diplomáciai források szerint a világszervezet arról tárgyal a tripoli kormánnyal, hogyan lehetne enyhíteni a Líbiára kiszabott szankciókat úgy, hogy az ne akadályozza a szükséges orvosi eszközök beszerzését.

Az ENSZ jól értesült illetékesei azt mondták, hogy a felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa (ÁNT) és a tripoli kormány a múlt héten az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) konzultált erről a kérdésről.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közlése szerint szerda óta afrikai bevándorlók százait menekítették ki „légihídon" az ország kormányerők által ellenőrzött déli részéből a szomszédos Csád fővárosába, N,Djamenába. Az akció után még mindig közel kétezer csádi és más afrikai országokból származó bevándorló vár nyomorúságos körülmények között arra, hogy elhagyhassa Líbiát.

A Star című török lap pénteken azt jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy Ankara befagyasztotta a líbiai központi bank török bankokban elhelyezett 1 milliárd eurónyi tartalékát. Illetékesekre hivatkozva a Star azt írta, hogy a líbiai felkelők egyik vezetője eheti ankarai látogatásán arra szólította fel Törökországot, hogy bocsássa a felkelők politikai vezetésének rendelkezésére ezt a jegybanki tartalékot.