Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legfontosabb üzenet a hazaszeretet

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tischler Zoltán |  2020. szeptember 18. 13:07

„A magyar emberek tudják, hogy számíthatnak ránk, és meg is köszönik nekünk. Aki egyszer ezt megtapasztalja, nem akarja többé letenni az egyenruhát” - mondta dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára egy diákokkal és tanárokkal folytatott beszélgetésen szeptember 18-án, pénteken, Mezőtúron.

09.08 (4)

A Honvéd Kadét Programról tartott előadást a Mezőtúri Református Kollégiumban dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Az intézményben mintegy tíz éve folyik rendészeti képzés, az idei évtől a diákok már honvédelmi képzésen is részt vehetnek. Ez – ahogyan dr. Ruszin Romulusz fogalmazott – a program első szintje, a képzés jelenleg az ország hetvenhat iskolájában működik.

09.08 (5)

Az államtitkár személyes tapasztalatait osztotta meg hallgatóságával. Beszélt arról, mit jelentett számára a részvétel fiatal korában az akkori kadétképzésben. Mint mondta: akkor ismerte meg az önállóság mellett a csapatmunka előnyeit, megtanult olyan döntéseket hozni, amelyekkel meg tudott felelni a kihívásoknak, valamint olyan értékeket sajátított el, amelyeket a mai napig hasznosít és becsben tart. Szólt katonai pályafutásának különböző állomásairól, tanulmányairól, a Székesfehérváron, Tatán és Debrecenben töltött éveiről, a hazai különleges erők megszervezéséről, valamint missziós tapasztalatairól is.

Rámutatott: katonaként tapasztalta meg igazán, milyen érzés a hazát, a magyar embereket szolgálni, s milyen az, amikor a társadalomnak egyre pozitívabb a visszajelzése a katonák felé. „A magyar emberek tudják, hogy számíthatnak ránk, és meg is köszönik nekünk. Aki egyszer ezt megtapasztalja, nem akarja többé letenni az egyenruhát. A szolgálat legfontosabb üzenete a hazaszeretet” – mondta dr. Ruszin Romulusz.

09.08 (1)

A honvédelmi tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kadét program kapcsán kiemelte: kidolgozás alatt áll egy tervezet, amely alapján – a már működő ösztöndíjrendszer mellett – a programban részt vevő diákok 3,5-ös tanulmányi eredmény felett (differenciáltan), alanyi jogon részesülnének ösztöndíjban.

Előadásának végén dr. Ruszin Romulusz a diákok kérdéseire válaszolt. A tanulók elsősorban a missziós szerepvállalásról, a katonanők szerepéről, valamint az altisztképzés átalakított rendszeréről érdeklődtek.

09.08 (2)
×