Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ausztria stratégiai partner Magyarország számára

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Snoj Péter |  2020. szeptember 18. 14:21

„A magyar – osztrák katonai együttműködés, rendkívül tartalmas és aktív” - jelentette ki Szabó István honvédelmi államtitkár, miután bemutatkozó látogatáson fogadta dr. Alexander Grubmayr-t, Ausztria új, magyarországi nagykövetét szeptember 18-án, pénteken Budapesten.

osztráknagykövet1

A tárgyaláson elhangzott: Ausztria stratégiai partner Magyarország számára a védelmi együttműködés tekintetében. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ezt a partnerséget a korábbinál még magasabb szintre tudják emelni mind a regionális, mind a kétoldalú együttműködés területén.

Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországot és Ausztriát a közös NATO- és EU-tagság számos területen egymást szorosan támogató szövetségessé teszi. A kiváló együttműködésből kifolyólag közös érdek, hogy ez a jó kapcsolat továbbra is fennmaradjon, illetve erősödjön. Az együttműködés kiemelkedő példái közé sorolta többek közt az osztrák védelmi minisztériummal kötött megállapodást, melynek értelmében a magyar harckocsizó és kezelői állomány Ausztriában, szimulátoros képzéssel sajátíthatja el a Leopard 2A4 típusú harckocsi tökéletes vezetését és kezelését. Mindemellett megemlítette a közös nemzetközi szerepvállalásainkat, a különleges műveleti erők együttműködését, és a PESCO projektekben való részvételünket. Magyarország elkötelezett, hogy védelem politikai nézetei egyetértésben legyenek a szövetségi elvárásokkal – tette hozzá az államtitkár.

Szabó István többek közt arról is beszélt, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eltökélt hozzájárulást jelent az európai béke megőrzéséhez és a stabilitás erősítéséhez. Ebben Ausztria és Magyarország partnerek, akik a közös célért, egy biztonságosabb Európáért dolgoznak.

osztrák nagykövet3

A magyar védelmi kiadások növelése összhangban van a 2014-ben Walesben, a NATO csúcstalálkozón meghozott döntéssel, ennek megfelelően a fejlesztési tervek is harmonizálnak a NATO által kitűzött képességcélokkal. Mint mondta, Magyarország aktívan hozzá kíván járulni a regionális és kontinentális stabilitáshoz, a modern kihívásokhoz és követelményekhez igazodva.

Az államtitkár hangsúlyozta: büszkék vagyunk az eddig elért eredményeinkre, amelyek összhangban állnak mind az Európai Unió, mind a NATO politikai célkitűzéseivel. Ezen eredmények nem csak nemzeti célokat valósítanak meg, hanem mind a NATO, mind az EU képességeit is erősítik.

A nagykövet kérdésére válaszul elhangzott, hogy az illegális migráció továbbra is kulcsfontosságú kérdés Magyarország számára, és a határvédelmi feladatoknak a katonáink megszabott mandátumaik szerint maradéktalanul eleget tesznek.

osztrák nagykövet2

A Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R- SOCC) kapcsán az államtitkár elismerően szólt arról, hogy Ausztria nem-NATO tagországként is szoros katonai közösséget alkot a szomszédaival, és aktívan részt vesz a régiós katonai törekvésekben. Egyetértettek abban, hogy a két ország különleges műveleti erői között az elkövetkezendő években is tovább fog folytatódni az egyre intenzívebb együttműködés, amely több más szakterületi kapcsolódás mellett katonadiplomáciai szempontból is kiemelkedő jelentőségű lehet. Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország bármikor kész lehetőséget biztosítani Ausztria számára a Megállapodás aláírására, amint azt a járványügyi helyzet majd megengedi.

A nemzetközi szerepvállalások kapcsán Szabó István arról beszélt, hogy a Nyugat-Balkán békéje kulcskérdés számunkra, ahogy Ausztria számára is. Hazánk álláspontja szerint – folytatta az államtitkár - a régió stabilitása és biztonsága továbbra is kiemelkedő fontossággal bír. Meghatározó szerepet tölt be a KFOR és az EUFOR, ahol jelenleg a nemzetközi műveletekben résztvevő katonáink kétharmada teljesít szolgálatot. Az államtitkár megköszönte az EUFOR osztrák parancsnokának munkáját, valamint megköszönte Ausztria támogatását a KFOR 2021-es parancsnoki posztra történő jelöltállításunkhoz.

Végül, Grubmayr nagykövet érdeklődésére válaszul, az államtitkár elmondta, hogy a kiberhadviselés és kibervédelem kiemelt jelentőséggel bír hazánk számára, és bár nemzeti szinten ez a Belügyminisztérium hatásköre, a katonai kibervédelmi szervezetek aktívan együttműködnek velük.