Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légierő képviselői Afganisztánban

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2010. január 6. 8:31

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoportban nem csak a Magyar Honvédség szárazföldi erőinek katonái teljesítenek szolgálatot, hanem a légierő tagjai is képviseltetik magukat. Két tiszt testesíti meg az MH PRT légi hadműveleti részlegét, amely a magyar kontingenst érintő légi műveletekkel kapcsolatos tevékenységekért felelős.

Egyikük légi összekötő tiszt, míg a másik tiszt előretolt repülés irányítóként dolgozik, de természetesen mindketten képesek egymás feladatainak ellátására.

A két beosztást minden esetben képzett helikopterpilóták vagy a légi irányítási feladatokat jól ismerő szakemberek töltik be, illetve újabban előretolt repülésirányítóként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nemrég megalakult Előretolt Repülésirányító Csoportjának tagjai szolgálnak az újjáépítési csoportnál.

A légi hadműveleti részlegnek komplex feladatrendszert kell ellátnia. Fő feladataik közé tartozik a tábor helikopteres leszállóhelyének üzemeltetése, ezen belül a gépek leszállítása, illetve a felszállás segítése, de koordinálniuk kell a folyamatban szintén résztvevő biztosító katonák, tűzoltók, valamint egészségügyi személyzet tevékenységét is. Az MH PRT hetedik váltásának első három hónapos időszaka alatt összesen 43 alkalommal kellett helikoptert fogadniuk szállítási feladatok, üzemanyag utántöltés, illetve egészségügyi légi mentés (MEDEVAC) kapcsán.

 

Hatáskörükbe tartozik még a különböző légi támogatási feladatok kérése, illetve azok irányítása, koordinálása. Igényelhetnek továbbá MEDEVAC-ot, valamint a magyar tábort vagy a kontingens valamely oszlopát ért esetleges támadás esetén vészhelyzeti légi támogatást. Kérhetnek például ún. égetési támogatást is, amelynek lényege, ha egy járőrútvonalon fennáll a – lázadók által használt – rádió távirányítású házi készítésű robbanóeszközök (RCIED) alkalmazásának veszélye, a levegőből az elektronikai hadviselés speciális eszközeivel az ISAF harci repülőgépei megsemmisítik vagy blokkolják a robbanótestek indítására alkalmas technikai berendezéseket.

A légierő tisztjeinek feladata még a tanácsadás is az MH PRT parancsnokának, illetve hadműveleti részlegének a különböző légi műveleteket érintő esetekben.

Végül, de nem utolsósorban munkájukhoz hozzátartozik az időjárás figyelése is, amelyhez egy korszerű meteorológiai állomás áll a rendelkezésükre. Figyelemmel kell kísérniük a repülést befolyásoló időjárási körülményeket, ezeket az információkat felhasználják napi feladataik során és továbbítják az ISAF irányába is.

Összességében elmondhatjuk, hogy az MH PRT kétfős légi hadműveleti részlege fontos képességgel járul hozzá a magyar kontingens sikeres tevékenységéhez. Munkájukkal, az ISAF légi műveleteinek igénybevételével képesek elősegíteni az újjáépítési csoport hatékonyabb működését.