Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legkorszerűbb amerikai hadihajókat vezénylik a Csendes-óceánra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 13. 7:25

Az amerikai haditengerészet a legkorszerűbb hadihajóit és harci repülőgépeit küldi az ázsiai-csendes-óceáni térségbe az új katonai stratégiával összhangban történő erőátcsoportosítás keretében – közölte június 11-én, hétfőn Cecil Haney tengernagy, a csendes-óceáni amerikai flotta parancsnoka.

Leon Panetta védelmi miniszter a minap hozta nyilvánosságra, hogy az új stratégia keretében 2020-ig az amerikai hadihajók hatvan százalékát az ázsiai-csendes óceáni térségbe vezénylik át. Cecil Haney az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nemcsak számbeli, hanem minőségi is a változás.

A tengernagy példának felhozta, hogy olyan hadihajókat is átvezényelnek a térségbe, amelyek part menti sekély vizekben is tudnak hajózni. Egy ilyet már jövőre Szingapúrba küldenek. A másik példa az „elektronikai hadviselésre" bevethető EA-18G típusú vadászgép, amely hangsebességnél gyorsabban repülve zavarja meg az ellenség légvédelmét. Haney szerint több repülőszázadnyi ilyen harci gép érkezik a térségbe. Emellett az amerikai haditengerészet legkorszerűbb, Virginia osztályú tengeralattjárói is oda vezénylik. Több ilyen tengeralattjáró állomásozik jelenleg Pearl Harborban.

Az új amerikai katonai stratégia értelmében 2020-ig az amerikai cirkálók, rombolók, tengeralattjárók és más hadihajók hatvan százaléka a csendes-óceáni térségben fog állomásozni. Pillanatnyilag a 285 hadihajót számláló amerikai flotta hadihajói egyenlő arányban vannak jelen az Atlanti- és a Csendes-óceánon. Az elkövetkező években a hadihajók száma némileg csökkenni fog, mert egyesek közülük elavulnak, és újakat nem állítanak hadrendbe helyettük.

Az amerikai flottának tizenegy repülőgép-hordozója van, és hat közülük már most is a Csendes-óceánon teljesít szolgálatot.