Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legkorszerűbb légiharc-rakétákkal bővül a Magyar Honvédség Gripen harci gépeinek fegyverzete

Szöveg: A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos |  2021. december 20. 21:40

IRIS-T típusú, kis hatótávolságú légiharc-rakétákat vásárol Gripen harci repülőgépei számára a Magyar Honvédség - jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. A szerződést december 17-én, pénteken írták alá a gyártó német Diehl céggel.

Maróth Gáspár közölte: az új rakétafegyverzet beszerzése a honvédségben 2006 óta szolgálatban álló svéd Gripenek rövidesen kezdődő korszerűsítésével együtt lehetővé teszi, hogy a harci repülőgépek a legmagasabb színvonalon feleljenek meg a 21. századi repülőharcászat követelményeinek.

Az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája a legnehezebb manőverező légiharc helyzetekben, nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló fegyvere, a Sidewinder rakéta nem volt alkalmas. A Gripen harci repülőgépek úgynevezett MS20 Block II modernizációs programja révén a látótávolságon túli légiharc, illetve a levegő-föld fegyverzeti képességek jelentős fejlesztése is a tervek között szerepel - tette hozzá a kormánybiztos.

(A Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos közleménye.)